- Christoffer var redd for å reise hjem

Var hos mormor helgen før han døde.

CHRISTOFFER:Stefaren til Christoffer (8) står tiltalt for å ha mishandlet gutten til døde.
CHRISTOFFER:Stefaren til Christoffer (8) står tiltalt for å ha mishandlet gutten til døde.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Christoffer Kihle Gjerstads far, farmor og mormor har i formiddag forklart seg i Agder lagmannsrett, under straffesaken mot Christoffers stefar (36). Stefaren er tiltalt for å ha mishandlet den åtte år gamle gutten så han til slutt døde 2. februar 2005.

Christoffers mormor, Ragnhild Gjerstad, forklarte seg blant annet om den siste helga hun så Christoffer, helt i slutten av januar.

Mistet matlysten
- Han ville ikke hjem. Siste helga han var hjemme hos oss, mistet han matlysta da mora kom for å hente ham. Han skreik, og nektet å ta på seg ytterjakka, fortalte Gjerstad i retten.

- Jeg forsøkte å spørre NN (Christoffers mor). Hva er det som skjer hjemme hos dere? Hva er det som ikke stemmer? Hun svarte at det ikke var noe galt, sier Gjerstad.

Stefar var "sjefen"
Den helgen ble siste gangen hun så Christoffer. Da hadde hun allerede i flere måneder undret seg over de mange sårene og blåmerkene Christoffer hadde.

- Det var særlig et sår bak leggen - et rundt merke med prikker inne i rundingen. Han sa han hadde fått det i senga, sier Gjerstad. Hun sa også fra vitneboksen at Christoffer hadde sagt at han var "redd for stefaren" og at det var stefaren som "var sjefen hjemme".

Isfront
Ragnhild Gjerstad har ikke noen kontakt med sin datter, Christoffers mor, i dag. En av grunnene til dette skal være at hun beskylder den tiltalte stefaren, og klandrer datteren, for Christoffers død.

Mor og datter sitter like ved hverandre på tilhørerbenkene i retten, men snakker ikke sammen, og veksler ikke blikk.

- Jeg stolte på henne og NN (stefaren). Men etter at han kom inn i hennes liv, er det som en rullgardin har gått ned. Det er han som ser alt og sier alt. Det er hans ord som kommer ut av hennes munn, sier Gjerstad.

Christoffers mor tror ikke på at ektemannen - den tiltalte 36-åringen - har tatt livet av sønnen hennes.

- Fikk aldri svar
Tidligere i dag forklarte også Christoffers far seg i retten. Han så sønnen for siste gang sent på våren 2004, ni måneder før Christoffer døde.

Faren skilte seg fra Christoffers mor, men hadde samvær med gutten annenhver helg.
Deretter opphørte samværet - på morens initiativ - noen måneder etter at hun hadde truffet stefaren i januar 2004.

- Det fungerte veldig bra, helt til NN (stefaren) kom inn i bildet. Da merket jeg at Christoffer ble anderledes, sier faren.

Faren sa også at han merket flere skader på gutten i månedene etter at mora ble sammen med den tiltalte. Faren nevnte særlig noen store sår på ryggen som han stusset over at Christoffer hadde pådratt seg.

- Jeg merket en del skrammer og blåmerker. Jeg fikk aldri svar på hva det skyldtes. Jeg spurte Christoffer, men av og til ville han ikke svare. Andre ganger kunne han si at han hadde falt og slått seg.

Far brast i gråt
Faren var svært beveget under sin vitneforklaring, og brast flere ganger i gråt.

- Jeg har hatt det vondt de siste årene. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på gutten. At jeg aldri får se ham igjen gjør vondt, sa faren.

- Christoffer var redd for å reise hjem