Christoffers mor dømt

Moren til Christoffer Gjerstad Kihle (8), som døde av mishandling i 2005, må sone 120 dager i fengsel.

MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihles stefar er dømt til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge. Nå er også moren dømt til fengselsstraff for passiv medvirkning til vold. Foto: Privat
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihles stefar er dømt til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge. Nå er også moren dømt til fengselsstraff for passiv medvirkning til vold. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christoffer Gjerstad Kihles mor har vært tiltalt for passiv medvirkning til at gutten ble mishandlet og til slutt døde i februar 2005.

I dag falt dommen fra Tønsberg tingrett. Hun dømmes til fengsel i to år og seks måneder, hvorav 120 dager gjøres ubetinget og resten gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Fratatt omsorgen Tønsberg tingretts dom er i all hovedsak i tråd med aktor Kjetil Baustad Egelies påstand på to år og seks måneder. Forskjellen er at tingretten har gjort 120 dager ubetinget. Det vil si at mor må sone, dersom hun godtar dommen.

Obduksjonen av åtteåringen viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningsskader. Han døde hjemme 2. februar 2005, med papir i både nese og munn.

Det var moren som ringte nødnummeret og meldte om at sønnen var livløs.

Kjempet for datteren Fra før er stefaren dømt til åtte års fengsel. Han og moren har to barn sammen, men disse ble tidligere i år overlatt til barnevernet på grunn av omsorgssvikt.

Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, har kjempet for at datteren skal bli tiltalt, og har skrevet bok om barnebarnet. I tillegg fikk hun snakke om saken og om det å ikke reagere tidsnok i programmet Viggo på lørdag på NRK1.
 
- Dette er en skandale fra ende til annen. Christoffer ble sviktet av alle, har hun sagt til Dagbladet.

Nektet straffeskyld Da aktor spurte den tiltalte moren til Christoffer Gjerstad om alle sårene, kuttene og blåmerkene samt et svimerke under rettssaken, svarte hun at Christoffer aldri ville gi henne et svar på hvor de stammet fra.

- Jeg slo meg til ro med det han svarte første gangen, at han ikke husket. Jeg spurte flere ganger, for jeg ville gjerne vite hvordan de hadde oppstått.

SKREV BOK:  Besteforeldrene til Christoffer,  Gunnar Geir Gjerstad og Ragnhild Gjerstad, har kjempet for å få datteren dømt. Bestemoren har også skrevet bok om barnebarnet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKREV BOK: Besteforeldrene til Christoffer, Gunnar Geir Gjerstad og Ragnhild Gjerstad, har kjempet for å få datteren dømt. Bestemoren har også skrevet bok om barnebarnet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Hun nektet straffeskyld, og den dømte stefaren nektet å forklare seg i retten. Moren sa følgende om hvordan hun reagerte på tiltalen mot henne: 

- Jeg fikk sjokk. Det er mange tanker som kommer. Helt ubeskrivelig egentlig.

Brøt sammen Den biologiske faren til Christoffer var det første vitnet i saken mot mora. Han brøt sammen i retten under sin forklaring, og forteller om en glad gutt som ble mer innelukket og sint. Han hadde sønnen annenhver helg frem til 2004.

- Han ble mer sint og han sa hele tiden at han ville hjem til moren, forklarte han i retten.

Den biologiske faren sa at moren ba ham bruke advokat om han ønsket videre samvær.

- Det skjedde noe med ham etter at stefaren kom inn i bildet, sa den pregede 42-åringen som fortalte at han ikke fikk vite noe om Christoffers ADHD-diagnose før i begravelsen.

BLE 8 ÅR:  Obduksjonen av åtteåringen viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningsskader. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BLE 8 ÅR: Obduksjonen av åtteåringen viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningsskader. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Dagbladet kommer med mer.