Christoffers mor fratatt omsorgen for barna

Christoffer (8) døde etter mangeårig mishandling fra stefaren. Moren sier hun aldri fattet mistanke.

DØDE: Christoffer (8) ble funnet død etter langvarig mishandling.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØDE: Christoffer (8) ble funnet død etter langvarig mishandling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): I dag startet rettsaken hvor Christoffer Gjerstad Kihles mor står tiltalt for ikke å gripe inn da stefaren mishandlet den åtte år gamle gutten til døde.

Stefaren, som er dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet Christoffer til døde, har to barn sammen med moren.

Fratatt omsorgen Ifølge TV 2 ble de to hentet i en barnehage for fire uker siden med bakgrunn i omsorgssvikt og overlatt til barnevernet.

Den 37 år gamle moren er tiltalt for passiv medvirkning til drap under særdeles skjerpende omstendigheter fordi hun ifølge tiltalen ikke forsøkte å stanse mishandlingen.

Obduksjonen av åtteåringen viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningsskader.

- Jeg fikk sjokk. Det er mange tanker som kommer. Helt ubeskrivelig egentlig, sa moren på spørsmål om hvordan hun reagerte på tiltalen mot henne.

Brøt sammen Den biologiske faren til Christoffer var det første vitnet i saken mot mora. Han brøt sammen i retten under sin forklaring, og forteller om en glad gutt som ble mer innelukket og sint. Han hadde sønnen annenhver helg frem til 2004.

I RETTEN: Rettsaken mot mor til Christoffer som ble mishandlet av sin stefar til døde. I dag starter rettsaken mot mor. Fra v. bistandsadvokat Knut Gunnar Brindem og politiadvokat Kjetil Egelie. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
I RETTEN: Rettsaken mot mor til Christoffer som ble mishandlet av sin stefar til døde. I dag starter rettsaken mot mor. Fra v. bistandsadvokat Knut Gunnar Brindem og politiadvokat Kjetil Egelie. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Han ble mer sint og han sa hele tiden at han ville hjem til moren.

Den biologiske faren sa at moren ba ham bruke advokat om han ønsket videre samvær.

- Det skjedde noe med ham etter at stefaren kom inn i bildet, sa den pregede 42-åringen som fortalte at han ikke fikk vite noe om Christoffers ADHD-diagnose før i begravelsen.

Faren sa også at han møtte kvinnen som han senere ble både gift og skilt fra, i 1989. De skilte seg i 1999, tre år etter at Christoffer kom til verden.

Langvarig mishandling Christoffer havnet første gang på sjukehus 17. januar 2005 med uforklarlige blåmerker. 2. februar år var han hjemme fra skolen fordi han var dårlig og samme kveld finner moren sønnen livløs i senga.

Christoffers stefar ble i 2008 dømt til seks års fengsel for å ha mishandlet gutten. Han anket og ble så dømt til åtte års fengsel i Agder lagrett.

MOREN SIKTET:  Rettsaken mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle startet i dag. F.v. bistandsadvokat Knut Gunnar Brindem og politiadvokat Kjetil Egelie. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MOREN SIKTET: Rettsaken mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle startet i dag. F.v. bistandsadvokat Knut Gunnar Brindem og politiadvokat Kjetil Egelie. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

To ganger har politiet henlagt etterforskningen av Christoffers dødsfall. Både Fylkesmann og Helsetilsynet har kritisert sjukehuset og kommunen for den manglende oppfølgingen av Christoffer.

Det er Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, som sammen med sin mann Gunnar Geir Gjerstad som har holdt saken i live og jobbet for at deres egen datter skal stilles for retten, tiltalt for medvirkning.


MISHANDLET TIL DØDE:  Christoffer Gjerstad Kihles ble åtte år gammel. Her på første skoledag. Foto: Privat
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihles ble åtte år gammel. Her på første skoledag. Foto: Privat Vis mer