MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde i 2005, etter langvarig mishandling. Stefaren er i to rettsinstanser funnet skyldig i å ha mishandlet gutten til døde. I fjor ble også Christoffers mor dømt for passiv medvirkning i saken. Hun anket og saken begynner i Agder lagmannsrett i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde i 2005, etter langvarig mishandling. Stefaren er i to rettsinstanser funnet skyldig i å ha mishandlet gutten til døde. I fjor ble også Christoffers mor dømt for passiv medvirkning i saken. Hun anket og saken begynner i Agder lagmannsrett i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Christoffers mor i retten igjen

Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år gammel. I dag begynner ankesaken, der hans mor (38) vil si at hun ikke forsto at gutten ble mishandlet til døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christoffer Gjerstad Kihle ble mishandlet til døde i sitt eget hjem, bare åtte år gammel.

Stefaren hans er dømt til åtte års fengsel for å ha forårsaket guttens død.

I fjor måtte også Christoffers mor for retten, for passiv medvirkning til sønnens dødsfall. Hun ble dømt til to år og seks måneders fengsel 24. april i fjor, hvorav 120 dager ble gjort ubetinget.

Hun anket saken. I dag starter lagmannsrettsbeshandlingen i Agder Lagmannsrett.

Sviktet av alle Christoffer Gjerstad Kihles korte liv er en tragisk beretning om en gutt som ble sviktet av alle.

Christoffer vokste opp sammen med moren og faren rett i nærheten av besteforeldrenes gård i Kodal. De tidlige barneårene beskrives i ettertid som harmoniske av de som var rundt Christoffer på denne tida.

Men samlivet mellom Christoffers mor og far ryker. Etter at Christoffers mor flyttet inn sammen med stefaren i 2004, forandret alt seg.

Det nye livet blir tøft. Gutten sliter med konsentrasjonsvansker og voldelige utbrudd. Ganske fort får han diagnosen ADHD.

Men fra skolen rapporteres det at Christoffer er «sprell levende, blid og fornøyd, hjertevarm. En aktiv og sosial gutt alle måtte bli glad i, selv om han kunne få anfall av sinne».

DØMT OG TILTALT: Christoffer Gjerstad Kihles stefar (t.v.) er dømt for å ha forvoldt åtteåringens død i 2005. I morgen begynner lagmannsretten behandlingen av straffesaken mot mora (t.h.) Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØMT OG TILTALT: Christoffer Gjerstad Kihles stefar (t.v.) er dømt for å ha forvoldt åtteåringens død i 2005. I morgen begynner lagmannsretten behandlingen av straffesaken mot mora (t.h.) Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Fra høsten 2004 dukker gutten opp på skolen med blåveiser. I januar 2005 havnet han på sykehus, alvorlig mishandlet. 

- Det er noe av det verste jeg har sett, jeg orket egentlig ikke å se det, sa en SFO ansatt om skadene i retten.

Kraniebrudd Skadene han ble påført var synlige for skole, SFO og sykehuset. Alle så, men ingen sa noe til verken politi eller barnevern.

Ingen gikk inn for å stoppe det mønsteret som i ettertid sto klart igjennom flere rettsinstanser: At åtteåringen ble utsatt for grovere og grovere vold, til han til slutt ble døde av mishandlingen.

2. februar blir han funnet død hjemme. Obduksjonen viste at hodeskader er dødsårsaken. Rettsmedisinerne fant ett 17 cm langt kraniebrudd, og andre knusningsskader på hjernen.

Tre år etter at Christoffer blir funnet død, og etter to henleggelser instruerer riksadvokaten Vestfold politidistrikt til å ta ut tiltale mot stefaren. Han blir da tiltalt for mishandling av stesønnen med døden til følge. Stefaren hevder sin uskyld, men blir dømt i to rettsinstanser for å ha mishandlet Christoffer til døde.

- Forsvarsløs Sorenskriver Dag Carlstedt tegnet et dystert bilde av guttens siste måneder, og nevnte også Christoffers mor, da stefaren ble dømt i Tønsberg tingrett:

- Det er ikke snakk om en enkeltstående voldshandling, men om alvorlig vold begått mange ganger over tid, og som til slutt endte med døden. Det er klart tale om mishandling. Avdøde hadde i praksis ingen mulighet til å forsvare seg overfor volden fra en voksen mann - særlig når han så at han heller ikke fikk hjelp fra moren. Han var forsvarsløs, konkluderes det med i dommen.

Da det ble tatt ut tiltale mot moren, skrev riksadvokaten at mora må ha fortstått hva sønnen ble utsatt for.

- Som mor fikk hun dermed en plikt til å handle for om mulig å forhindre nye voldshandlinger, skriver Riksadvokaten.

- Forsto ikke Advokat Thomas Randby forsvarer Christoffers mor.

ET KORT LIV: Christoffer Gjerstad Kihle ligger begravet på Kodal kirkegård i Vestfold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ET KORT LIV: Christoffer Gjerstad Kihle ligger begravet på Kodal kirkegård i Vestfold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hun opplever det som tungt å skulle gå igjennom denne rettssaken, sier Randby til Dagbladet.

Den 38 år gamle kvinnen fastholder sin uskyld i sønnens død.

- Hennes forklaring er at hun aldri forsto at Kristoffer ble utsatt for vold, sier Randby.

Det er satt av 11 dager til rettsaken.