Chrysler fikset 58.000 mandagsbiler

NEW YORK: Siden 1993 har den amerikanske bilfabrikken Chrysler kjøpt tilbake rundt 58.000 såkalte mandagsbiler. Tilbakekjøpet har kostet Chrysler 1,3 milliarder dollar (nærmere 12 milliarder kroner).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernet har imidlertid ikke tapt tilnærmelsesvis så mange penger på handelen, skrev finansavisen Wall Street Journal i sin internett-tjeneste mandag. Chrysler utbedret nemlig de tekniske manglene ved bilene, og solgte dem deretter til andre forhandlere.

På den måten greide konsernet å få tilbake rundt to tredeler av pengene det måtte betale for å få bilene tilbake fra de opprinnelige eierne. Dette framgår av interne dokumenter som Wall Street Journal har fått tilgang til i forbindelse med en rettssak.

I USA er det langt fra uvanlig at bilprodusenter kjøper tilbake såkalte lemons - det vi på norsk kaller mandagsbiler - og utbedrer dem, før de blir solgt på ny. Kundene som kjøper de utbedrede bilene, har krav på å få alle opplysninger om kjøretøyets fortid.

Men et ektepar i Wake-distriktet i delstaten North Carolina kjøpte i 1996 en Chrysler-bil - en Dodge Caravan - uten å få vite at det dreide seg om en «oppfrisket» mandagsbil. Forhandleren hevder at dette skyldtes en forglemmelse, og ingen bevisst svindel.

(NTB-DPA)