INGEN JOBB: Medlemmene av fagforeningen United Auto Workers (UAW) i Warren, Michigan får beskjed om at de ikke har noen jobb å gå til den nærmeste tiden. Foto: Spencer Platt/Scanpix/AFP
INGEN JOBB: Medlemmene av fagforeningen United Auto Workers (UAW) i Warren, Michigan får beskjed om at de ikke har noen jobb å gå til den nærmeste tiden. Foto: Spencer Platt/Scanpix/AFPVis mer

Chrysler stanser all produksjon

Har ikke penger til å betale regningene i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske bilprodusenten Chrysler stanser produksjonen på alle sine 30 fabrikker i USA, Canada og Mexico i minst en måned.

Produksjonsstansen, som innledes fredag, er et svar på den alvorlige økonomiske krisen som har ført til at salget er sunket drastisk, og på den trege behandlingen av bilprodusentenes bønn om offentlig støtte, skriver NTB. 

Chrysler trenger å spare penger og redusere lagrene sine i samsvar med den minkende etterspørselen. I kunngjøringen sier selskapet at de er i ferd med å slippe opp for kontanter og ikke lenger er i stand til å betale regninger etter nyttår.

Fagforeningen er informert om at produksjonen ikke skal starte opp igjen før tidligst 19. januar neste år. 

Vurderer å slå seg sammen

Ford og General Motors er også i akutt krise. Ford kunngjorde i går at de stenger ti av sine fabrikker i Nord-Amerika i en ekstra uke i forbindelse med juleferien, mens GM stanser byggingen av en ny fabrikk for motorer til hybridbilen Chevrolet Volt, som er en viktig satsing for framtiden. I forrige uke sa GM at den reduserer produksjonen med 30 prosent.

Nå vurderer GM og Chrysler å slå seg sammen. Avisa Wall Street Journal skriver i dag at de to selskapene har gjenåpnet samtalene om en fusjon.

Fusjonssamtalene skal ha kommet i gang igjen etter at Cerberus Capital Management, hovedaksjonæren i Chrysler, har sagt seg villig til å kvitte seg med noen aksjer. De to store bilselskapene hadde samtaler om en fusjon tidligere i år, men klarte da ikke å komme til enighet.
Bilkunder får ikke lån
En viktig årsak til at salget har sunket, er at kunder ikke får lån til å kjøpe nye biler på grunn av lånetørken.Chrysler sier at mange forhandlere melder tilbake at kunder ønsker å kjøpe biler av merkene Chrysler, Dodge og Jeep, men ikke greier å få finansiering, melder NTB.

Både Chrysler og de to andre store i USA, General Motors og Ford, har advart om de kan gå konkurs med millioner av tapte arbeidsplasser som resultat. De venter på at staten skal trå til med en krisepakke, men frykter konkursen vil komme mens de venter.

Senatet har vurdert krisepakke til bilindustrien i hele høst, men forrige uke ble et forslag om å gi 14 milliarder dollar i kreditt nedstemt.

George W. Bush sa i går at han er bekymret for utsiktene til at konkurs kan få alvorlige følger for hele USAs økonomi, men at han samtidig ikke er interessert i å bruke offentlige penger uten å få noe igjen for det.

 TAR PAUSE: Når kundene ikke kjøper biler som denne Chrysler's Dodge Ram pickup, må fabrikkene stenges. Foto: Scanpix
TAR PAUSE: Når kundene ikke kjøper biler som denne Chrysler's Dodge Ram pickup, må fabrikkene stenges. Foto: Scanpix Vis mer