<strong>TILBAKE PÅ LAGET:</strong> Mandag denne uka ble Chuksonyedika Agbakwue hentet av politiet i Tromsø og sendt til utlendingsinternatet på Trandum. Etter iherdig innsats fra Skjervøy fotballag, kom han tilbake til byen igjen i går. Her er laget samlet igjen i dag. Foto: Jens Johan Hjorth
TILBAKE PÅ LAGET: Mandag denne uka ble Chuksonyedika Agbakwue hentet av politiet i Tromsø og sendt til utlendingsinternatet på Trandum. Etter iherdig innsats fra Skjervøy fotballag, kom han tilbake til byen igjen i går. Her er laget samlet igjen i dag. Foto: Jens Johan Hjorth Vis mer

Chucks ble tvangsutsendt fra Tromsø. Da tok fotballaget grep

- En av de viktigste seire jeg har vært vitne til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag denne uka, klokka 13.30, ble Chuksonyedika «Chucks» Agbakwue (26) hentet i Tromsø av politiet, uten forvarsel.

Han ble fraktet til utlendingsinternatet på Trandum for utsendelse til Nigeria, uten at han fikk tatt avskjed med verken forloveden, stesønnen (10), sønnen (2) - eller lagkameratene på tredjedivisjonslaget Skjervøy IK.

- Da vi fikk beskjeden, viste det seg at Chucks allerde hadde forlatt Tromsø, sier fotballtrener Reidar Waage i Skjervøy IK til Dagbladet.

Fikk komme tilbake Da trådte fotballaget til. De tok kontakt med ulike institusjoner, leger, advokater og politiet - og mobiliserte kraftig på sosiale og i lokale medier. Og til slutt sikret de en av sine hittil viktigste seire.

Klokka 14.45 i går landet Chucks i Tromsø igjen, til en varm velkomst fra venner og familie. Han ble løslatt fordi Politiets Utlendingsenhet ikke lenger så behov for å holde ham i varetekt.

- Vi er smertelig klar over at når kom tilbake til Tromsø, var det en seier. Samtidig er vi klar over at det er nå den lange kampen starter for å få Chucks til å være sammen med oss for alltid, sier Waage.

Godt likt Fotballspilleren fra Nigeria kom til Norge i september i 2011, og søkte asyl etter at deler av familien hans skal ha blitt drept av Boko Haram.

Han fikk avslag på asylsøknaden, men opprettholdt ikke utreisedatoen fordi hans daværende kjæreste var gravid med hans nå to år gamle sønn.

- Han er en person som er veldig godt likt. Han tenker alltid på alle andre, uten at han eier nåla i veggen selv. De som er rundt ham, er rett og slett bare glad i ham på grunn av den personen han er tvers i gjennom, alltid glad og smilende. Det er derfor det er så veldig mange som har engasjert seg, sier Waage.

- Den oppplevelsen vi hadde, var så trist at jeg rett og slett ikke har ord for å forklare det, legger han til.

Venter på svar Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med 26-åringens advokat Tor Reidar Klausen, men han opplyser til Nordlys at han har sendt en omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemnda (UNE). De hadde avtalt et møte med 26-åringen før han ble sendt nordover igjen, ifølge Framtid i Nord.

Han venter nå på svar om Chucks får være i Norge mens saken eventuelt behandles på nytt, ifølge iTromsø.

Skjervøy IK har følgende budskap til utlendingsmyndighetene:

- Vi håper det finnes en person i verdens rikeste land som har makt og myndighet til å ha et snev av medmenneskelighet, som ser at det er noe riv ruskende galt i dette landet når vi skal sende ut de som integrerer seg i samfunnet og tar vare på alle rundt seg.

- Vi ser tv-bilder av mennesker i havet utenfor Hellas, og det er klart vi må hjelpe dem, men vi kan ikke sende tilbake menesker som kommer til å gjøre akkurat det samme igjen, sier Waage.

Glad for støtten Han opplyser at hovedpersonen selv er utslitt, og derfor ikke ønsker å snakke med media ennå.

- Men han er veldig glad for all støtte fra lokalsamfunnet, og folk i hele landet, egentlig.

Også Tromsø-ordfører Jens Johan Hjorth (H) har engasjert seg i saken. I dag var han innom fotballaget med en seierskake.

- Jeg har en sønn som spiller på Skjervøy, og har vært innom med kake en gang før, i forbindelse med en kamp jeg forutså at de ville vinne. Så slo det meg at noen større seier enn de har fått til i denne saken, er det vanskelig å finne. Det er en av de viktigste seire jeg har vært vitne til. Så jeg prøvde å bake en tilsvarende kake, sier Hjorth til Dagbladet.

- Enestående Han fikk selv en stor klem av 26-åringen.

- Det Skjervøy har gjort i denne saken, er enestående. De har lagt fotballen til side og jobbet knallhardt for å få lagkameraten hjem - og lykkes. Det er sånt man blir rørt av, sier ordføreren.

- Det er åpenbart at han har en stor plass i deres hjerte, og gjensynsgleden var virkelig rørende.

Rystet Han påpeker at de i Tromsø har innvandrere fra mellom 140 og 150 nasjoner, og uten disse ville byen stoppet opp. Nå håper han Chucks' interesser blir ivaretatt på best mulig måte.

- Jeg ble rystet da jeg hørte at han var hentet på den måten han ble, uten å få anlednming til å si ha det til sønnen og lagkameratene. Men jeg vil også si at når utlendingsmyndighetene sender ham tilbake så raskt, er det veldigt positivt. De har sett at noe er feil, og det setter vi pris på, sier Tromsø-ordføreren.

- Dette er selvfølgelig en seier på veien, men det kommer antakelig flere kamper. Men det er ingen tvil om at Tromsø, miljøet og fotballen har rustet seg til kamp, og det er et sterkt engasjement for at han skal få bli.

<strong>SEIERSKAKE:</strong> Tromsø-ordfører Jens Johan Hjorth besøkte fotballaget i dag, med hjemmelaget kake, for å markere klubbens hittil viktigste seier. 14 er nummeret på drakta til Chucks. Foto: Jens Johan Hjorth
SEIERSKAKE: Tromsø-ordfører Jens Johan Hjorth besøkte fotballaget i dag, med hjemmelaget kake, for å markere klubbens hittil viktigste seier. 14 er nummeret på drakta til Chucks. Foto: Jens Johan Hjorth Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer