ARVEPRINS. Hugo Chávez' utpekte etterfølger Nicolás Maduro vinker til tusenvis av tilhengere i Caracas. Foto: TOMAS BRAVO / REUTERS / NTB SCANPIX
ARVEPRINS. Hugo Chávez' utpekte etterfølger Nicolás Maduro vinker til tusenvis av tilhengere i Caracas. Foto: TOMAS BRAVO / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Chávez' arveprins sikker på å vinne

Men Nicolás Maduros motstander i Venezuelas presidentvalg anklager regjeringen for urent spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Nesten klar til å stemme, vi har valgskred! Leve Venezuela! skrev opposisjonsleder Henrique Capriles (40) på Twitter i 20-tida norsk tid, tilsynelatende seierssikker.

Men det spørs om lederen for sentrum-høyre-partiet Rettferdighet først har noen reell sjanse mot det regjerende sosialistpartiets kandidat, sittende president Nicolás Maduro (50). Før Hugo Chávez døde 5. mars, utpekte han Maduro til sin etterfølger.

Arven etter Chávez kan bli tung å overvinne for Capriles, som i det siste har ligget 10-20 prosentpoeng bak Maduro på meningsmålingene.

Chávez, som satt med makten i 14 år, får æren for å ha brakt millioner av venezuelanere ut av fattigdom - men anklages også for å ha kjørt oljelandet i grøfta økonomisk, og ha bidratt til at Venezuela plages av skyhøy inflasjon, matmangel, kriminalitet og stadige strømbrudd.

Capriles, som stiller som presidentkandidat for andre gang på under et år, har Brasils tidligere president Lula da Silva som forbilde, og vil bekjempe landets problemer med økonomiske reformer, som blant annet innebærer å åpne for utenlanske investorer.

Den 40-årige guvernøren har anklaget Maduro-leiren - regjeringen - for å misbruke sin makt gjennom å vingestekke og trakassere Rettferdighet førsts kampanje med bl.a. ubegrunnede forelegg, og gi seg selv ulovlig sendetid på statlig TV.

- Vi vil anskueliggjøre statens inkompetanse, sier Capriles ifølge AP.

Rundt 19 millioner venezuelanere har stemmerett. Valglokalene stenger ved midnatt norsk tid, og foreløpige resultater ventes tidligst i natt.

<strong>UTFORDRER:</strong> Opposisjonens kandidat Henrique Capriles viser stolt fram den blekkfargede fingeren som er bevis på at han har avgitt sin stemme i presidentvalget. Foto: TOMAS BRAVO / REUTERS / NTB SCANPIX
UTFORDRER: Opposisjonens kandidat Henrique Capriles viser stolt fram den blekkfargede fingeren som er bevis på at han har avgitt sin stemme i presidentvalget. Foto: TOMAS BRAVO / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer