Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chávez bruker alle midler for å vinne valget

I dag går 19 millioner venezuelanere til valgurnene.

SKITTEN VALGKAMP: De siste meningsmålingene gir Hugo Chávez en ledelse på 5-10 prosentpoeng, men målingene må tas med en klype salt. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix
SKITTEN VALGKAMP: De siste meningsmålingene gir Hugo Chávez en ledelse på 5-10 prosentpoeng, men målingene må tas med en klype salt. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Kampen om Venezuelas trone er som en tungvektskamp, men med den forskjellen at tungvektsmesteren Hugo Chávez (58) møter en lettvekter Henrique Capriles (40).

I kjent stil har han tatt alle skitne triks i bruk for å knuse rivalen, som nå utfordrer hans trone gjennom 14 år.

Hugo Chávez har selv ubegrenset med talertid på TV, mens rivalen har fått tildelt lusne tre minutter per dag.

Hans trofaste tilhengere går ikke av veien for å banke opp tilhengerne av opposisjonen, og Chavez har truet nasjonen med borgerkrig om Capriles skulle vinne valget.

I dag går 19 millioner venezuelanere til valgurnene, og kampen blåses i gang.

For Hugo Chávez er det en kamp på liv og død. Ikke minst med tanke på hans politiske illusjoner om en bolivariansk revolusjon.

Nesten nede President Hugo Chávez har slått knockout på alle motstanderne som har utfordret ham gjennom de 14 åra han har styrt Venezuela som en autokrat.

Sjokket ble desto større da legene i fjor oppdaget at han hadde kreft, og at han mest sannsynlig ikke kunne stille opp i presidentvalget. Hans tilhengere gråt og fortvilte, mens landets borgerskap gned seg i hendene og håpet at Chavez var ute for godt.

Men den gamle offiseren Hugo Chávez ville noe annet.

Han ble kreftoperert i Cuba, dro så tilbake til Venezuela og erklærte seg frisk.

- Gud har hjulpet meg. Vi skal vinne valget, uttalte han til glede for sine tilhengere og fortvilelse hos motstanderne.

Gud, Karl og Simon Hugo Chávez er ikke som presidenter flest. Eller for den saks skyld, folk flest.

Han er en energibunt som holder det gående døgnet rundt. Det vil si, ikke de tre timene han sover.

Han holder kroppen oppe med over 20 kopper kaffe per dag, han røyker litt, men aldri offentlig.

Han er lunefull, sliter med familien, men innrømmer det aldri.

Det absolutt verste han vet er å bli motsagt, da kan han eksplodere. For så å gråte en skvett.

President Chavez har tre forbilder. Gud, Karl Marx og Simon Bolivar, den søramerikanske revolusjonshelten som sloss mot det spanske overherredømme på begynnelsen av 1800-tallet.

HELT: - Uten president Hugo Chávez hadde Venezuela vært kjørt i grøften, sier Felicia Torres, omkranset av sine venner i karakteristiske røde Chavez-trøyer. Foto: Arne Halvorsen / Dagbladet
HELT: - Uten president Hugo Chávez hadde Venezuela vært kjørt i grøften, sier Felicia Torres, omkranset av sine venner i karakteristiske røde Chavez-trøyer. Foto: Arne Halvorsen / Dagbladet Vis mer

Det er denne miksen, denne latinske cocktailen, som han kaller for den bolivarianske revolusjonen: ingen teori, aller mest en drøm.

Tapper landets olje President Hugo Chávez har gjort mer for Venezuelas fattige enn noen annen president eller politiker i Venezuela.

Siden han ble valgt til president i 1998 har han brukt ufattelige 1800 milliarder oljekroner på sosiale prosjekter som helse, utdannelse og boliger.

Mer enn 20 millioner venezuelanere, eller 60 prosent av befolkningen, nyter godt av hans sosiale investeringer.

Alt dette har Hugo Chávez fått til ved hjelp av det statlige oljeselskapet PDVSA og den ekstremt høye oljeprisen de siste åra.

Landet eksporterer 1,6 millioner fat per dag og har verdens største oljereserver på 296,5 milliarder fat, noe som førte til at Venezuela gikk forbi Saudi-Arabia i 2012.

Uten oljeinntektene hadde Hugo Chaves sosialistiske bolivarianske revolusjon vært lagt i ruiner for mange år siden.

- Elsker ham Unge chavister i Caracas har nettopp avsluttet demonstrasjonen til støtte for sin helt og politiske fyrtårn, president Hugo Chávez (58).

Felicia Torres (18) er ikke et sekund i tvil om at han vinner i valget i dag:

- Jeg elsker ham. Ingen har gjort mer for Venezuelas fattige enn president Chavez, forteller hun til Dagbladet.

- Og for første gang siden 1998 har opposisjonen, som består av et titalls ulike partier, klart å samle seg om en kandidat, den 40 år gamle advokaten og politikeren Henrique Capriles.

Han har reist rundt og drevet valgkamp i 20 av landets stater, han er et arbeidsjern som bare sover i tre til fire timer, faktisk like «lenge» som president Chavez.

David mot Goliat - Dette er Davids kamp mot Goliat. Men jeg vinner, fordi folk er gått trøtt på de gamle slagordene, de er lei av køene i supermarkedene som har tomme matvarehyller, de er forbanna på alle strømbruddene, og de vil ha trygghet i hverdagen, forteller Henrique Capriles til utenlandske journalister.

KRISETIDER: Tomme hyller i supermarkedene er baksiden av medaljen, som kan bli Chavez bane. Venezuela må importerer de fleste matvarene. Foto: Arne Halvorsen / Dagbladet
KRISETIDER: Tomme hyller i supermarkedene er baksiden av medaljen, som kan bli Chavez bane. Venezuela må importerer de fleste matvarene. Foto: Arne Halvorsen / Dagbladet Vis mer