Chávez får ikke sitte på livstid

Tapte folkeavstemning 51-49.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at stemmene er opptalt, er det klart at Venezuelas president Hugo Chávez (53) tapte folkeavstemningen som skulle utvide makten hans og sette fart på landets «sosialistiske revolusjon» - og det med minst mulig margin: 51 prosent mot, 49 prosent for.

Valgnederlaget er Chávez’ første siden han ble valgt til president i 1998.

Tusener av mennesker samlet seg i gatene og brøt ut i jubel da resultatet ble kjent. Mange av dem var universitetsstudenter som har arbeidet aktivt mot presidentens lovforslag, melder CNN og BBC News.

- Fortsetter kampen
I en knapp kommentar sa Chávez at reformene har mislyktes «denne gangen», men at de «fortsatt lever», og at han vil «fortsette kampen for å bygge sosialismen».

9 millioner venezuelanske velgere stemte over 69 lovforslag - blant annet om begrensningene på hvor mange ganger presidenten kan bli gjenvalgt skulle oppheves, samt en rekke andre reformer, for eksempel innføring av sekstimersdag og senking av myndighetsalderen fra 18 til 16 år.

Den 53-årige presidenten har uttalt at han har som mål å styre oljerike Venezuela mot full sosialisme - en tilstand kritikere beskriver som fullt diktatur.

Roste motstanderne

Presidenten selv viste ingen tegn til skuffelse da valgresultatet ble kjent. Tvert imot takket ham dem som stemte mot forslagene hans, og framholdt at resultatet viser at det venezuelanske demokratiet er i ferd med å modnes.

HOLDT MASKA: President Hugo Chávez (53) viste ingen tegn til bitterhet da han opptrådte på en pressekonferanse etter at det var klart at han hadde tapt den kritiske folkeavstemningen med 51 mot 49 prosent. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIX
HOLDT MASKA: President Hugo Chávez (53) viste ingen tegn til bitterhet da han opptrådte på en pressekonferanse etter at det var klart at han hadde tapt den kritiske folkeavstemningen med 51 mot 49 prosent. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIX Vis mer

I forkant av avstemningen uttalte Chávez at Venezuelas valgsystem er «et av de mest gjennomsiktige i verden», og at stemmemaskinene er blant «de mest moderne i verden».

- Prosessen viser hele verden at vi er et demokratisk land, sier lederen for Venezuela valgstyre, Tibisay Lucena, til CNN.

Slik loven er i dag, varer presidentperiodene i seks år, og Chavéz må gå av når den inneværende perioden går ut i 2012. Presidenten foreslo å øke perioden til sju år, og forslaget innebar at så lenge han blir gjenvalgt, kan han bli sittende så lenge han selv vil.

Andre hovedoppslag omfatter blant annet å gjøre slutt på sentralbankens uavhengighet, å reorganisere landets administrative distrikter, den tidligere nevnte senkingen av stemmerettsalderen og sekstimersdagen, samt at velferdsgodene også skulle omfatte ansatte i privat sektor.

Populist

Den tidligere elitesoldaten Chávez kom til makta på et populistisk antikorrupsjonsprogram i 1999, og har tross flere opprivende konflikter - blant annet et kupp i 2002 samt en langvarig og voldelig generalstreik - klart å bli sittende og ble gjenvalgt i fjor, med hele 68 prosent av stemmene.

Presidentens maktbase er først og fremst Venezuelas mange fattige, men middelklassen er for en stor grad motstander av politikken hans, som beskrives som en form for bolivarianisme (etter den søramerikanske frihetshelten Simon Bolivar, journ.anm.).

Chávez ønsker blant annet å omfordele Venezuelas enorme oljerikdommer slik at de i større grad kommer fattige på landsbygda til gode, noe som faller middelklassen tungt for brystet.

Chávez har nære sosialistiske latinamerikanske allierte i Cubas Fidel Castro, Nicaraguas Daniel Ortega, Ecuadors Rafael Correa og Bolivias Evo Morales.

FEIRER: Anti-Chávez-velgere jubler etter at det ble klart at presidenten tapte sitt første valg noensinne, med minst mulig margin.