Chávez gjeninnsatt som president

Etter to kaotiske dager med kupp, motkupp og enorme demonstrasjoner ble Hugo Chávez i en TV-overført seremoni gjeninnsatt som Venezuelas president søndag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chávez, som ble avsatt torsdag, tok tilbake makten i landet etter at han i triumf ankom presidentpalasset Miraflores i Caracas.

- Venezuela vil ikke tolerere enevelde, sa Chávez. - Jeg kjenner disse menneskene og soldatene, de var nødt til å reagere på den måten de gjorde, la han til.

Chávez ble fløyet i helikopter tilbake til presidentpalasset fra militærbasen på den karibiske øya La Orchila.

Kuppresidenten Pedro Carmona gikk sent lørdag kveld av som president i Venezuela etter bare 24 timer og overlot stillingen til Cabello, som var Hugo Chávez' visepresident.

Kort etter det nye maktskiftet skal både Carmona, hans ministre og sjefene for de væpnede styrkene ha blitt arrestert, ifølge colombianske Radio Caracol. Samtidig avla Cabello ed som ny president, mens en delegasjon ble sendt for å hente den avsatte president Chávez tilbake til Caracas.

Tidligere lørdag kveld ble presidentpalasset omringet av titusener av tilhengere av Chávez, mens lojale militære overtok kontrollen inne i palasset. Ni mennesker skal ha blitt drept under urolighetene utenfor Miraflores-palasset, opplyste ordfører Alfredo Peña.

Cabello, som var visepresident under Chávez, sa han ville overta makten til Chávez dukker opp igjen eller det kan bevises at Chávez gikk av frivillig.

Det var Carmona selv som kunngjorde på RCR radio at han gikk av og at nasjonalforsamlingen hadde utpekt Cabello til ny midlertidig president.

Chávez hentes

Straks etter det nye maktskiftet viste TV bilder av jublende folkemasser utenfor palasset. Politisirener ulte mens folk fyrte av fyrverkeri.

Chávez har vært i de militæres varetekt siden han ble avsatt og arrestert torsdag kveld.

Cuba benektet lørdag at Chávez var på vei dit. De kalte meldingene om eksil for den avsatte presidenten fascistiske løgner, og sa de ville sende ham rett tilbake til makten i Venezuela om han ble sendt til Cuba mot sin vilje. Men samtidig ble det gjort klart at Chávez ville få asyl om han selv ønsket det.

Raknet

Da folkemassene som støttet Chávez begynte å omringe presidentpalasset lørdag og det også ellers begynte å rakne for det nye styret, flyktet Carmona fra Miraflores-palasset gjennom en hemmelig tunnel og søkte tilflukt i en militærforlegning.

Både presidenten i nasjonalforsamlingen, William Lara, og flere offiserer, blant dem sjefen for en fallskjermbrigade i byen Maracay, general Raúl Baduel, sa lørdag at de ikke anerkjente det nye styret til Carmona, som de sa var grunnlovsstridig.

Tidligere lørdag ble Carmona tvunget til å gjeninnsette nasjonalforsamlingen som han oppløste natten før, fordi hærsjefen EfraÝn Vásquez forlangte at de demokratiske institusjonene skull e respekteres som betingelse for at de væpnede styrkene kunne støtte hans regjering.

Vásquez krevde også at høyesterettsdommerne skulle gjeninnsettes og at Chávez skulle løslates og være fri til å reise fra landet, hvoretter det ble kunngjort at han var overført til La Orchila.

Felt av opprør

Chávez ble styrtet torsdag kveld etter at flere hundre tusen motstandere marsjerte mot presidentpalasset og flere ledende offiserer gjorde opprør. 15 demonstranter ble drept og mange skadd i tumultene som oppsto.

Demonstrasjonen var kulminasjonen av en flere dager lang generalstreik i protest mot venstrepopulisten Chávez og i solidaritet med oljearbeidere som streiket mot at Chávez satte inn sine egne folk i ledelsen til det statlige oljeselskapet PDVSA. Carmona er leder for arbeidsgiverorganisasjonen Fedecámaras, som var blant arrangørene av generalstreiken.

En stadig mer militant opposisjon anklaget Chávez for å ville innføre et Cuba-vennlig regime i Venezuela, blant annet med en omstridt jordreform, og de beskyldte ham for ikke å ha gjennomført sine valgløfter om å redusere fattigdom og arbeidsløshet.

For millioner av fattige i det oljerike landet er den tidligere obersten derimot en folkehelt som står på deres side mot oligarki og rikfolk.

(NTB)