LIVSTEGN:  Det eneste konkrete livstegnet har vært et bilde av en smilende Chávez i sykesenga i Havana sammen med sine to døtre, som regjeringen sendte ut 15. februar. Foto: AP Photo / Miraflores Presidential Press Office / NTB Scanpix
LIVSTEGN: Det eneste konkrete livstegnet har vært et bilde av en smilende Chávez i sykesenga i Havana sammen med sine to døtre, som regjeringen sendte ut 15. februar. Foto: AP Photo / Miraflores Presidential Press Office / NTB ScanpixVis mer

Chávez' helsetilstand forverret

Har fått alvorlig infeksjon i luftveiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Hugo Chávez' helsetilstand har forverret seg og er svært prekær, opplyser den venezuelanske regjeringen.

Chávez' pusteproblemer er blitt verre etter at han på ny har fått en alvorlig infeksjon i luftveiene, heter det i en offisiell kunngjøring som ble lest opp av informasjonsminister Ernesto Villegas mandag.

Han sa at presidenten gjennomgår en ny runde intens cellegiftbehandling, og at hans helsetilstand fortsatt er svært prekær etter den siste operasjonen han gjennomgikk på Cuba.

Chávez har ikke vært å se offentlig siden han reiste til Cuba 10. desember etter at han igjen fikk en kreftdiagnose. 18. februar kom han tilbake til Venezuela midt på natten og er innlagt på et militærsykehus i Caracas.

Motstridende Myndighetene har gitt motstridende opplysninger om helsetilstanden hans. I forrige uke opplyste de at han fortsatt hadde pusteproblemer, og dagen etter sa de at han hadde ledet et møte med sine rådgivere.

Deretter opplyste visepresident Nicolás Maduro fredag at han fikk cellegiftbehandling, og dagen etter at han ga instrukser om politiske og økonomiske spørsmål.

Han sa at han kommuniserte skriftlig fordi pusterøret han må bruke, hindrer ham i å snakke mens han kjempet for sitt liv.

Det eneste konkrete livstegnet har vært et bilde av en smilende Chávez i sykesenga i Havana sammen med sine to døtre, som regjeringen sendte ut 15. februar.

Ryktene svirrer Dermed svirrer ryktene om helsetilstanden hans. Flere aviser, blant dem spanske ABC, har hevdet at han ligger før døden, men det ble skarpt avvist av regjeringen.

Chávez har selv aldri opplyst hva slags kreft han har, men han har gjennomgått fire operasjoner pluss flere runder med cellegift- og strålebehandling siden han først fikk diagnosen for to år siden.

Søndag deltok hundrevis av mennesker i en demonstrasjon som var arrangert av opposisjonen med krav om at myndighetene gir mer informasjon om presidentens helsetilstand.

Samtidig har mange av hans tilhengere samlet seg utenfor sykehuset for å gi ham støtte.

Chávez ble i fjor høst gjenvalgt til en ny femårsperiode som president, men fordi han ble syk og reiste til Cuba, har han ennå ikke kunnet innsettes ved den seremonien som grunnloven krever.

Før han reiste til Cuba i desember, utpekte han Maduro til sin etterfølger og ba venezuelanerne om å stemme på ham om han selv ikke lenger kunne gjenoppta sine plikter.

(NTB)