MINNEDAG: Venezuelas forsvarsminister, Diego Molero Bellavia, til venstre, og visepresident Nicolas Maduro, som taler til en folkemasse på minnedagen for opprøret mot president Carlos Andrés Pérez i 1989. Opprøret fikk navnet «Caracazo». Maduro forbereder folket på at president Hugo Chávez kan gå bort. Foto: AP / Scanpix / Fernando Llano
MINNEDAG: Venezuelas forsvarsminister, Diego Molero Bellavia, til venstre, og visepresident Nicolas Maduro, som taler til en folkemasse på minnedagen for opprøret mot president Carlos Andrés Pérez i 1989. Opprøret fikk navnet «Caracazo». Maduro forbereder folket på at president Hugo Chávez kan gå bort. Foto: AP / Scanpix / Fernando LlanoVis mer

Chávez kjemper for livet omgitt av utkledte etterretningsoffiserer

Hugo Chávez «ga sitt liv til de som aldri hadde noe», og derfor «kjemper han nå for livet», omgitt av etterretningsoffiserer utkledd som leger og sjukepleiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hugo Cháveza har ikke vist seg offentlig i Venezuela etter 10. desember, før han dro til Cuba for igjen for fjerde gang for å behandles for kreft av kubanske leger. Etter at han kom tilbake til Venezuela i ly av natta til 18. februar har han ligget på et militært sjukehus i Caracas.

- Han kjemper for helsa og livet, og vi står ved hans side, sa visepresident Nicolás Maduro i går i El Valle, sør for hovedstaden.

Maduro overrakte noen boliger der, som ledd i et større program som Chávez satte i gang. De nye boligene står på fast grunn og ble overrakt til de fattige som mistet sine skrøpelige rønner i et forferdelig regnvær med jordskred på slutten av 2010. Maduro ba de frammøtte om å «være lojale og trofaste» mot Chávez.

«Ofret seg»
- Vet dere hvorfor han har forsømt si egen helse? Fordi han ofret både kroppen og sjelen for å gi folket et fedreland, for å gi de som ikke hadde noen ting, en jobb, et liv, et hus, helse, mat og utdanning, sa visepresidenten, mens det statlige fjernsynsselskapet filmet de alvorstunge ansiktene til de frammøtte.

Chávez opplevde mange ganger å ikke få sove i timevis fordi han tenkte  på hvordan folk skulle få bedre boliger, bedre offentlige tjenester, bedre livskvalitet og så glemte han si egen helse, sa visepresidenten.

Utkledde etterretningsfolk
Hugo Chávez ligger i tiende etasje på det militære sjukehuset Carlos Arvelo, omgitt av et sterkt sikkerhetsoppbud. I tillegg til militært politi, skal etterretningsoffiserer utkledd som sjukepleiere og leger gå rundt blant det vanlige personalet, som på si side har begrenset tilgang til området rundt presidenten, ifølge venezuelanske medier.

Sjukehuset ligger øst for Caracas, nær en enklave for de mest radikale av chavistene. På ytterveggen henger ei enorm veggtavle med et stort bilde av landets mest omtalte pasient. Der står det også skrevet: «Revolusjon, uavhengighet, helse eller ingenting».

Under tidligere regjeringer var dette «medisin på et sølvfat» for militære offiserer, presidenter og regjeringsmedlemmer. Men det har aldri vært - og er heller ikke nå - et sjukehus med framstående leger og pleiere innen kreftbehandling. Chávez har faktisk åpnet sjukehuset for vanlige folk i sitt politiske program for bedre folkehelse.

Martyr
For utenforstående virker det mer og mer som Chávez har kommet hjem for å dø på venezuelansk jord. Da vil han for sine mange, glødende tilhengere dø som en martyr. Og det ser ut som om hans nærmeste medarbeidere forbereder folket på hans død.

Maduro, som Chávez utnevnte til visepresident og etterfølger om han skulle falle fra, sier presidenten gjennomgår behandling som nå er i en «kompleks og vanskelig» fase. Han puster gjennom en slange inn i luftrøret, og når statsråder og rådgivere besøker ham, skriver han ned sine utsagn, har regjeringskilder tidligere forklart.

Kvitring
Fremdeles vet ingen utenom de innvidde hva slags kreft Chávez lider av eller nøyaktig hvor den sitter i kroppen. Det var i juni 2011 at kubanske leger oppdaget kreften under en undersøkelse. Samme år opererte de ham på Cuba to ganger, og han gjennomgikk også kjemoterapi. Chávez spøkte med sitt håravfall og fikk sin frisør til å barbere hodet hans. I fjor gjennomgikk han ytterligere to inngrep på Cuba.

Da han kom tilbake fra Cuba siste gang sendte han ut tre raske Twitter-meldinger hvor han takket Cuba og kubanerne, Venezuela og venezuelanerne og gud for hjelp og støtte. Uka før ble det fra offisielt hold sendt ut noen bilder fra sjukesenga på Cuba, hvor han lå mellom sine to døtre. Deretter har lite vært hørt fra ham.

«Forræderne»
Journalistene som holder døgnvakt utenfor sjukehuset, meldte i går om et besøk fra forsvarsminister Diego Molero Bellavia, som forlot stedet uten å si et ord. Sånn går nå dagene.

Opposisjonen krever å få vite den sanne helsetilstanden til presidenten, som altså ennå ikke har vært i stand til å avlegge eden og bli innsatt som statssjef for en ny periode. Opposisjonen krever at presidenten skal undersøkes av ei gruppe uavhengige leger. Maduro svarte dem i går:

- Forræderne vil aldri tro på noe som helst av det man kunngjør til folket om helsetilstanden til presidenten. De respekterer heller ikke at det stiger bønner for hans helse, tordnet visepresidenten.

LIVSKAMP: Ei veggtavle på det militære sjukehuset Carlos Arvelo i Caracas hyller «Revolusjon, uavhengighet, helse eller ingenting», ved sida av et bilde av Venezuelas mest kjente pasient, president Hugo Chávez. Han er omgitt av forkledte etterretningsoffiserer, men ikke av framtredende kreftleger. Foto: AP / Scanpix / Ariana Cubillos
LIVSKAMP: Ei veggtavle på det militære sjukehuset Carlos Arvelo i Caracas hyller «Revolusjon, uavhengighet, helse eller ingenting», ved sida av et bilde av Venezuelas mest kjente pasient, president Hugo Chávez. Han er omgitt av forkledte etterretningsoffiserer, men ikke av framtredende kreftleger. Foto: AP / Scanpix / Ariana Cubillos Vis mer