Chávez leges hos Fidel

Den helt uforliknelige president Hugo Chávez har i en fjernsynstale avslørt hvorfor han styrer Venezuela fra Cuba: Han er operert for kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hugo Chávez forlot Venezuela 5. juni på ei rundreise til Brasil, Ecuador og Cuba. Da han kom til Cuba måtte han gjennomgå en hasteoperasjon for å fjerne en verkebyll på hoftebeinet 10. juni, opplyste seinere Venezuelas utenriksminister, Nicolás Maduro. Etterpå har hans gjøren og laden vært et mysterium, som verken hans regjering eller opposisjonen hjemme har visst hvordan de skulle håndtere. På Cuba har hans tilstand vært en statshemmelighet.  

I snart en måned har Chávez unnlatt å overføre makta til visepresident Elias Jaua, som har stått fram som en talsmann som ikke vet hva han skal si. Flertallet i Kongressen, som støtter Chávez, har gitt ham tillatelse til å styre landet fra utlandet, noe opposisjonen mener strider mot Grunnloven, men ikke har våget å lage bråk om. Chávez har sendt hjem et par bilder av seg sammen med Castro-brødrene, Fidel og Raúl, og ei twitter-melding om at alt alt vel.  

Fidel som lege
Men nå har den uforliknelige Chávez stått fram med ei nærmest burlesk fortelling om hva som har skjedd, i en fjernsynstale fra Havanna på Cuba natt til i går i Europa, torsdag kveld i Venezuela. Den taleføre og alltid taletrengte presidenten virket tynn og litt stiv foran et venezuelansk flagg og et maleri av frigjøringshelten Simón Bolívar, men til og med 15 minutters opplesning fra et ferdigskrevet manuskript blir fargerikt med Chávez.  

Predidenten innrømmet å ha vært skjødesløs med helsa, og kalte det «et grunnleggende feilgrep». Han kjente noe vondt i hofta da han satt sammen med Fidel Castro, som jo også har sett døden i øynene. Fidel lyttet til hans plager.  

- Han forhørte meg, nesten som en lege. Jeg tilsto, nesten som en pasient, fortalte Chávez.  

I bønn
Etter en vellykket operasjon, ikke fredag 10. juni, som hans statsråder trodde, men lørdag 11. juni, gikk det bedre. Seinere, grundigere undersøkelser viste imidlertid kreftceller i kroppen. Det var Fidel personlig, ifølge Chávez, som fortalte ham om kreften og da ba til helgenene for ham.  

- Fra den samme Fidel Castro personlig kom og fortalte meg om funnet av kreft begynte jeg å be til min herre Jesus, til mine fedres Gud, det vil si Simón Bolívar, til Jomfruas slør, det vil si mi mor Elena, til åndene på slettene, om at de måtte gi meg muligheten til å tale til dere, ikke fra en sti ned i avgrunnen. Nå ville jeg snakke til dere fra denne bratte veien hvor jeg kjenner at jeg kommer opp fra en annen avgrunn, sa presidenten til sitt folk.  

Når hjem?
Han avsluttet talen uten det vanlige: «Fedrelandet, sosialismen eller døden!» I stedet sa Chávez:  

- For nå og for alltid! Vi skal leve og vi skal vinne! Mange takk! Til  jeg kommer tilbake!  

5. juli har Chávez vært en måned i utlandet, og da skulle han ha feiret 200 års uavhengighet for Venezuela, hyllet Simón Bolívar og vært vert for et toppmøte for land i Latin-Amerika og Karibia. Toppmøtet er avlyst. Chávez kommer hjem «snart», heter det offisielt. Men ingen vet når eller hvordan det da står til med presidenten.