FÅR OPPGAVER: Visepresident Nicolás Maduro (t.h.) har nå ansvaret for enkelte budsjettavgjørelser, samt ekspropriasjoner, ifølge et dekret som er signert av Hugo Chávez og som ble offentliggjort onsdag. Foto: AP / NTB Scanpix
FÅR OPPGAVER: Visepresident Nicolás Maduro (t.h.) har nå ansvaret for enkelte budsjettavgjørelser, samt ekspropriasjoner, ifølge et dekret som er signert av Hugo Chávez og som ble offentliggjort onsdag. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Chávez overlater oppgaver til visepresidenten

Behandles for kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas kreftsyke president, Hugo Chávez, har overlatt enkelte finanspolitiske oppgaver til sin visepresident Nicolás Maduro.

Maduro har nå ansvaret for enkelte budsjettavgjørelser, samt ekspropriasjoner, ifølge et dekret som er signert av Chávez og som ble offentliggjort onsdag.

Chávez undertegnet ordren tidligere i desember, dagen før han igjen reiste til Cuba for å få kreftbehandling. Han gjennomgikk en ny operasjon 11. desember, og befinner seg fortsatt på Cuba.

I oktober ble Chávez, som har vært president siden 1999, gjenvalgt for en ny seksårsperiode, og han skal etter planen bli tatt i ed 10. januar.

Eden utsettes? Presidentens skrantende helse har ført til tvil om seremonien vil la seg gjennomføre.

Landets fremste opposisjonsleder Henrique Capriles har nå gitt beskjed om at han godtar at seremonien eventuelt blir utsatt. Dermed har Capriles lagt seg på en mer forsonlig linje enn andre representanter for opposisjonen. De krever nyvalg hvis ikke eden avlegges innen fristen 10. januar, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Chávez er nå ute av sykesengen og i gang med et treningsprogram, ifølge visepresident Maduro.

Usikkerhet Det hersker imidlertid stor usikkerhet rundt Chávez' helsetilstand, og det er uklart om han kommer tilbake til hjemlandet innen 10. januar. Den venezuelanske regjeringen mener grunnloven åpner for at presidenteden i så fall kan avlegges på et senere tidspunkt.

Det er også blitt spekulert på om Chávez kan avlegge eden på Cuba hvis venezuelanske høyesterettsdommere flys inn for å være til stede under seremonien.

Hvis Chávez må gi tapt for sykdommen eller trekker seg som president, må det holdes nyvalg.

I så fall blir de viktigste kandidatene etter alt å dømme Maduro og Capriles.

(NTB)