Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chávez sikter mot 20 års revolusjon

Velezuelanerne har gjenvalgt Hugo Chávez som president fram til 2019. Hvis helsa holder vil han da ha styrt landet i 20 år.

GJENVALG: President Hugo Chávezvifter med flagget og holder seierstalen til sine tilhengere fra Folkets Balkong i Miraflores-palasset i Caracas. Velgerne har gitt ham i oppdrag å styre landet i tilsammen 20 år. Foto: AFP / Scanpix /JUAN BARRETO
GJENVALG: President Hugo Chávezvifter med flagget og holder seierstalen til sine tilhengere fra Folkets Balkong i Miraflores-palasset i Caracas. Velgerne har gitt ham i oppdrag å styre landet i tilsammen 20 år. Foto: AFP / Scanpix /JUAN BARRETO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «El comandante», som den tidligere oberstløytnanten nå ynder å kalle seg, vant søndag en overbevisende seier, svekket av sjukdom, mot sin vanskeligste politiske motstander noensinne, den unge Henrique Capriles. Med en valgdeltakelse på 81 prosent, en av de høyeste i historien, lå Chávez an til å vinne med drøyt 54 prosent av stemmene, mot Capriles med knapt 45 prosent, idet mer enn 90 prosent av stemmene var talt opp.

Straks utfallet var klart innrømmet Capriles nederlaget og gratulerte presidenten.

- Jeg vil ønske republikkens president lykke til og jeg vil håpe han leser med storsinn uttrykket fra vårt folk i dag. Det er et land som har to visjoner, og å være en god president er å arbeide for alle venezuelanere, sa Capriles under valgnatta.
«Bedre president»

Noe seinere talte Chávez til sine tilhengere fra Folkets Balkong i Miraflores-palasset i Caracas:

- Revolusjonen har triumfert! Leve Venezuela! Leve fedrelandet! Kampen var perfekt og seieren var perfekt, sa han til den jublende folkemassen.

Men han kom også med forsonende ord og lovte å ta alle med. Og han kom med en slags innrømmelse av feil:

- Jeg lover å bli en bedre president enn jeg har vært i de siste åra, sa Chávez.

Kreft 58 år gamle Chávez tar fatt på sin fjerde periode 10. januar og den varer fram til 2019. Da vil han ha vært president 20 år, dersom helsa holder så lenge. I fjor fikk han behandling for kreft på Cuba og var lenge fraværende, men han overlot aldri ansvaret for å styre landet til noen andre. Chávez sier nå at han er helt frisk.

Etter Grunnloven må det holdes nyvalg dersom presidenten faller fra i løpet av de fire første åra av et mandat. Hvis presidenten faller fra i løpet av de to siste åra av mandatet, kan visepresidenten fullføre mandatet.

Uansett har ikke Chávez noen politisk arvtaker. Ingen er i stand til å fylle hans støvler. Han har heller ikke bygd opp noen bevegelse som kan fortsette hans politikk. Det er en revolusjon som står og faller med «el comandante».

Fullføre? Chávez sier han trenger seks år til for å fullføre «den bolivarianske revolusjonen». De første fjorten årene ført til en del store framskritt, men også en masse rot som følge av presidentens planløse innfall.

Helsestell, særlig for de fattige, er utbygd. Mange har fått lære å lese og skrive, samtidig som antall studenten i høyere utdanning er økt. Minstelønna er hevet. Han har satt i gang et omfattende program for boligbygging for de fattige, som ennå pågår. Han har åpnet «folkelige markeder» hvor fattige og andre kan kjøpe mat til lavere priser.

Men Venezuela må kjøpe matvarene i utlandet. Landet har alt som skal til for å være sjølforsynt med mat, men får det ikke til. I det daglige merker folk raskt stigende priser. Inflasjonen er den høyeste i Sør-Amerika, godt over tjue prosent, anslår man. Og tidvis er det mangel på mange varer. Landet kunne ha hatt rikelig med elektrisk strøm, men stadige strømbrudd preger hverdagen. Mange offentlige anlegg står igjen forlatte eller halvferdige, som følge av brå innfall og mangel på plan.

Disse og mange andre feil har presidenten fått høre av velgerne under valgkamp. Skal han gjøre noe med dette blir han nødt til å legge om den politiske kursen for revolusjonen.

Men framfor alt må han gjøre noe med voldskulturen i landet. Hovedstaden Caracas har nest flest voldelige drap per hundre tusen innbyggere av alle byer i Latin-Amerika, bare forbigått av San Pedro Sula i Honduras. Her har Chávez hatt fjorten år til å gjøre noe, men han har mislykkes fullstendig.

Oljeavhengig Økonomien er fullstendig avhengig av olje, men oljeindustrien er ineffektiv. Offentlig sektor har økt kraftig, og byråkratiet er kvelende rotete og ofte inkompetent. Chávez blir nødt til å puste liv i det private næringslivet om han skal få økonomien på fote.

Og han må gjøre økonomien mindre avhengig av olje. Nå skaffer olje 90 prosent av inntektene fra utlandet. Halvparten av statens inntekter kommer fra olje.

Chávez nyter godt av en oljepris som nå er omtrent ti ganger hva den var da han første gang ble valgt i 1998. Likevel har han vært nødt til å låne penger for å finansiere revolusjonen sin. Da låner han penger i Kina. Av de 640 000 fat olje som Venezuela sender til Kina hver dag, går 200 000 fat med til å betjene gjelda til Kina, sa oljeminister Rafael Ramírez nylig.

BOLÍVARS SØNN: Hugo Chavez holder opp en kopi av sverdet til frigjøringshelten Simón Bolívar idet han hilser sine tilhengere utenfor president-paslasset. Foto: AP / Scanpix / Fernando Llano
BOLÍVARS SØNN: Hugo Chavez holder opp en kopi av sverdet til frigjøringshelten Simón Bolívar idet han hilser sine tilhengere utenfor president-paslasset. Foto: AP / Scanpix / Fernando Llano Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media