Chávez splitter Venezuela

For valget dreier seg bare om en ting: Er du for eller imot Chávez?

VENEZUELANSK VEIVALG: 26. september skal velgerne i Venezuela ta stilling til om Hugo Chávez får fortesette sitt prosjekt om «Sosialisme i det 21. Århundre». Opposisjonen kjemper innbitt for å få fjernet Chávez. Foto: Scanpix.
VENEZUELANSK VEIVALG: 26. september skal velgerne i Venezuela ta stilling til om Hugo Chávez får fortesette sitt prosjekt om «Sosialisme i det 21. Århundre». Opposisjonen kjemper innbitt for å få fjernet Chávez. Foto: Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| CARACAS (Dagbladet): 26. september går velgerne i Venezuela til urnene for å avgjøre om president Hugo Chávez og partiet hans, PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela) får fortsette sitt prosjekt «Sosialisme i det 21. Århundre».

For valg i Venezuela dreier seg om en ting: Er du for eller imot Chávez?

—Chávez vinner når han polariserer opposisjonen. Enten er du med den riktige polen, ellers blir du ekskludert. 30 prosent av velgerne støtter Chávez uansett, mellom 25-30 prosent av velgerne støtter opposisjonen uansett, forklarer professor ved Univerisad Central de Venezuela, Maragrita Lopez Mayo.

- Den tredje delen av velgerne mener situasjonen ikke er så svart-hvitt, men disse velgerne heller mot Chávez når han polariserer motstanderen, fortsetter hun.

Under forrige valg fikk Chávez 63 prosent av stemmene.

Opposisjonen klarte ikke å samle seg, trakk sine kandidater, og boikottet valget.

Nå ved årets valg har opposisjonen samlet seg rundt den Demokratiske Unions forsamling, MUD (Mesa de Unidad para la Democracia).

Steile fronter Frontene er steile mellom Chávez-tilhengerne og opposisjonen.

I Caracas' aviskiosker foregår en skyttergravskrig mellom opposisjonsavisene som roper om diktatur, og myndighetsvennlige aviser som kommer med sine lovprisninger.

Chávez kritiseres av opposisjonen og en rekke utenlandske medier for å sensurere regimekritiske medier. Det får hans tilhengere til å se rødt:

- Se på forsidene da! Dette er da vel ikke sensur? sier en ung mann til Dagbladet og leser opp førstesidetitlene på flere Chávez-kritiske aviser.

- Opposisjonen skriver hva de vil. De får spre alle løgnene de vil ønsker, fortsetter han.

Folkets mann I området 23 de enero i Caracas pryder presidentens ansikt flere nedtaggede vegger, i godt selskap med andre sosialisthelter som Che Guevara og Evo Morales.

CHAVISMEN STÅR STERKT: De venezuelanske journalistene Aureliano Gonzales (t.v), Aurora Isturiz og Ligia Elena Luge, er ivrige Chávez-tilhengere. De fnyser av opposisjonen, og tror at presidenten vil vinne en knusende seier under årets valg. Foto: Marie Melgård
CHAVISMEN STÅR STERKT: De venezuelanske journalistene Aureliano Gonzales (t.v), Aurora Isturiz og Ligia Elena Luge, er ivrige Chávez-tilhengere. De fnyser av opposisjonen, og tror at presidenten vil vinne en knusende seier under årets valg. Foto: Marie Melgård Vis mer

I den lille lokale tv-stasjonen Catia Tve møter Dagbladet journalistene Aureliano Gonzales, Ligia Elena Luge og Aurora Isturiz.

Alle er Chávez-tilhengere og en sikre på sosialistisk seier:

— Denne gangen vil valgseireren være overveldende, sier Gonzales.

Verken han eller kollegaene tror opposisjonen utgjør en trussel:

- Opposisjonen er delt, og vil for alltid være delt. Den klarer ikke samle seg om annet enn at de vil fjerne Chávez. Opposisjonspolitikerne har ingen planer for landet. De er ikke interesserte i en demokratisering eller skape sosial likhet. Derfor demoniserer Chávez, sier Luge.

Isturiz forteller at hun i utgangspunktet ikke sto til venstre i politikken, men har snudd:

- Jeg så at vanlig folk fikk en stemme i politikken og fikk være synlige, vi fikk en regjering som ikke undertrykte oss sosialt eller økonomisk, sier Isturiz til Dagbladet.

Selv om ulike meningsmålinger viser at 40 prosent av velgerne vil fremholde Chávez sosialistiske prosjekt, er presidentens popularitet er dalende.

Sosiale og økonomiske problemer tårner seg opp for Chávez:

Høy inflasjon, devaluering av valutaen, krise i vann og- elektrisitetsforsyningene , samt store problemer med matvaredistribusjon og et volds- og kriminalitetsproblem ute av kontroll, vil bli hete temaer under valgkampen.

- Bare opposisjonen bringer håp - Chávez politikk lukter lite sosialisme, og enda mindre av det 21. Århundre. Det er opposisjonen bringer håp til Venezuela. Chávez flyter på populariteten fra sine første år som president. Etter 11 år ønsker folk endring, sier Armando Briquet i opposisjonspartiet, Priemro Justicia.

Han stiller som kandidat til parlamentsvalget for staten Miranda.

POLARISERING: Professor Maragrita López Mayo mener polarisering av opposisjonen er en av Chávez mektigste våpen. Selv lanserer hun en tredjeveis-løsning i venezuelansk politikk. Foto: Marie Melgård
POLARISERING: Professor Maragrita López Mayo mener polarisering av opposisjonen er en av Chávez mektigste våpen. Selv lanserer hun en tredjeveis-løsning i venezuelansk politikk. Foto: Marie Melgård Vis mer

Han mener Chávez stikker kjepper i hjulene for opposisjonspolitikerne og sensurerer regimekritikerne:

- Du få vanskeligheter med å få pass, og folk mister jobbene sine fordi er medlem av opposisjonen, Chávez lager stadig nye regler mot folk som er i mot ham, forklarer Briquet.

Han får støtte av Edmondo Gonzalez fra opposisjonsalliansen MUD:

—Bruk av statlig makt, mangel på toleranse, ytringsfrihet, på uavhengig juridisk makt, samt sensurering av mediene, gjør at demokratiet og menneskerettighetssituasjonen i landet er forferdelig, forteller han.

Professor Maragrita Lopez Mayo har tidligere tilhørt Chávez-alliansen, men har nå startet en liste for de uavhengige.

Hun mener det er mulig å dyrke fram en tredje vei mellom Chávez og opposisjonen:

- Mellom disse to motpolene er det mulig å finne en annen politisk plattform som ingen av polene klarer å uttrykke. Det er her det finnes en tredje mulighet, forklarer hun.

Denne tredje veien har imidlertid liten oppslutning i Venezuela, og vil trolig ikke utgjøre en stor del av velgermassen under året.

KRITISERER CHÀVEZ: Opposisjonspolitikerne Edmondo Gonzalez (t.v) og Armando Briquet (i midten) mener Chávez stikker kjepper i hjulene for alle som sier ham i mot. - Opposisjonen gir håp, sier Briquet. Foto: Marie Melgård
KRITISERER CHÀVEZ: Opposisjonspolitikerne Edmondo Gonzalez (t.v) og Armando Briquet (i midten) mener Chávez stikker kjepper i hjulene for alle som sier ham i mot. - Opposisjonen gir håp, sier Briquet. Foto: Marie Melgård Vis mer