Chávez utsetter nasjonaliseringen av oljefelter

Gir Statoil litt pusterom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Hugo Chávez forlenger fristen til Statoil og andre oljeselskaper og utsetter nasjonaliseringen av landets oljefelter med flere måneder.

Chávez ga tidligere i måneden utenlandske oljeselskaper, blant dem Statoil, frist til 1. mai med å overlate kontrollen over fire oljefelter i Orinoco til venezuelanske myndigheter.

Presidenten understreket at oljeselskapene var velkomne til å fortsette med minoritetsandeler, men slo fast at statsoljeselskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA) skulle kontrollere minst 60 prosent av de aktuelle feltene.

Mandag forlenget Chávez fristen med flere måneder, og opplyste at oljeselskapene i første omgang får fire måneder på se til å godta vilkårene for nasjonalisering.

Deretter vil det gå ytterligere to måneder før avtalene utpå høsten kan godkjennes av nasjonalforsamlingen i Caracas.
Milliardinvestering
Statoil har investert milliarder og har en eierandel på 15 prosent av Sincor-prosjektet, som hører til Orinoco-feltene. Franske Total eier 47 prosent og PDSVA 38 prosent av prosjektet.

Oljeselskaper som Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips og BP er engasjert i andre prosjekter på de fire Orinoco-feltene.

Statoil hevder å ha god dialog med myndighetene i Venezuela, og har vært forsiktige i sine kommentarer til truslene om utkastelse fra Chávez og oljeminister Rafael Ramirez dersom de ikke gir slipp på sine eierandeler.

- Vi er kjent med at myndighetene vil omdanne oljeprosjektene slik at staten får en majoritetsandel. Men det er myndighetene i Venezuela som kjører denne prosessen, og vi må forholde oss til det, sa informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil til NTB tidligere i måneden.


- Vil beskytte
Konsernsjef Helge Lund gikk noe lenger og understreket at Statoil ikke vil gi slipp på eierandelene uten kamp.

- Vi er ekstremt fokusert på å beskytte våre investeringer og verdier i Venezuela, sa Lund i midten av februar.

- Jeg forstår at myndighetene i Venezuela ønsker bedre kontroll over strategiske ressurser, men jeg forventer at de respekterer de avtalene som er inngått. Vi er i dialog med dem, sa Lund.

(NTB)

BREMSER - LITT: President Hugo Chávez.