CIA: - Krekar gir ordrer i Irak-krigen

CIA har snappet opp e-poster fra mulla Krekar som de mener beordrer selvmordsangrep mot amerikanske styrker i Irak. Økokrim fikk CIAs materiale oversendt for to uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant aksjonene Krekar skal ha gitt ordre til, er selvmordsbomba mot Bagdad Hotel i sentrum av den irakiske hovedstaden 12. oktober i fjor. Seks irakiske vakter mistet livet i eksplosjonen og 23 ble skadd.

Det er den britiske storavisa Sunday Telegraph som skriver dette. Artikkelen er basert på uttalelser fra anonyme talsmenn for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA og fra en kurdisk regjeringstalsmann i Bagdad.

- Dette bekrefter nok en gang at dette er en amerikansk styrt etterforskning, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

Han kjente ikke til opplysningen før Sunday Telegraph fortalte ham om det.

Dagbladet avslørte tidligere i januar at Økokrim har samarbeidet med det føderale politiet FBI i etterforskningen av Krekar i Nord-Irak, og at deler av bevismaterialet mot Krekar stammer fra det amerikanske justisdepartementet.

Kodede beskjeder

Materialet fra CIA omfatter angivelige dokumenter som knytter Krekar til den væpnede motstanden mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak, der også selvmordsterror er en del av kampen. Blant annet skal CIA ha fanget opp det de mener er kodede beskjeder sendt via Internett som gir ordre som selvmordsangrep mot amerikanske mål i Irak.

Et av disse målene skal ha vært Bagdad Hotel som ble brukt som base for CIAs agenter i Irak.

En kurdisk myndighetsperson i Bagdad sier Krekar sendte «mobiliseringsordrer» til Ansar al-Islams celler i Irak noen uker før hotellet ble angrepet 12. oktober i fjor.

Utvidet etterforskning

Mulla Krekar sitter nå fengslet med brev- og besøkskontroll. De delene av siktelsen som er kjent, dreier seg om forhold Krekar skal ha gjort seg skyldig i våren 2002 - altså før USA angrep og okkuperte Irak.

Men etter det Dagbladet erfarer, etterforsker også Økokrim om Krekar har vært aktiv i forhold krigen i Irak helt fram til desember i fjor.

- Jeg vil ikke kommentere enkelt opplysninger, men det er kjent at vi tok beslag i mulla Krekars datamaskin 2. januar i år, og at vi etterforsker hans aktivitet på Internett. Dette er et omfattende materiale som vi nå oversetter. Resultatet av etterforskningen vil bli meddelt advokat Meling etter hvert, sier førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim.

Krever innsyn

Brynjar Meling sier han vil kreve innsyn i det nye materiale Økokrim har mottatt i saken mot hans klient. Han sier imidlertid at det ikke er holdepunkter i det materialet han har fått, for å si at Krekar har gitt ordre om terroraksjoner mot okkupasjonsmakta i Irak.

- Hans aktivitet på Internett dreier seg om religiøse forelesninger om emner knyttet til hellig krig og selvmordsaksjoner - ikke direkte ordre om dette, sier Meling.

KREKARS ORDRER: CIA mener mulla Krekar har gitt ordre til selvmordsaksjoner i Irak fra sitt eksil i Norge, blant annet aksjonen mot Bagdad Hotel 12. oktober. Økokrim etterforsker nå dokumenter de har fått fra CIA om dette.
NETT: Mulla Krekar har ikke lagt skjul på sin aktivitet på Internett.