Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA advarte Blair

Amerikanerne ble overrasket over en rekke «nye» opplysninger i britenes Irak-rapport. Men Blair beholdt den oppspritede versjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning advarte statsminister Tony Blair mot flere av påstandene som senere dukket opp i hans rapport om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen. CIA fikk på forhånd utkastet til Blairs omstridte rapport, og reagerte blant annet på påstanden om at Irak på bare 45 minutters varsel ville kunne ta i bruk kjemiske og biologiske våpen.

Dette går fram av en orientering det britiske utenriksdepartementet ga til utenrikskomiteen i Underhuset, skriver The Guardian.

CIA trodde ikke på britenes informasjon, og omtalte ikke selv påstanden om de 45-minuttene i noen av sine egne rapporter om Irak.

Amerikansk etterretning festet heller ikke lit til påstanden om at Saddam Hussein hadde forsøkt å skaffe uran i det afrikanske landet Niger, som det i ettertid har vist seg heller ikke holdt vann.

Det britiske utenriksdepartementet ville onsdag ikke si hvilke innvendinger den amerikanske etterretningsorganisasjonen konkret hadde, ei heller hvorfor de ikke ble tatt til følge av Blair.

- CIA kom med en rekke kommentarer. Formannen i regjeringens etterretningskomité valgte selv hva som skulle tas til følge, lød svaret til utenrikskomiteen i Underhuset.

Blair anklages for å ha overdrevet faren Irak utgjorde, og har havnet i hardt vært fordi det verken er funnet masseødeleggelsesvåpen eller programmer for utvikling av slike i Irak.

Blant dem som har anklaget Blair for å ha misbrukt og spritet opp informasjonen som ble gitt fra britisk etterretning, var regjeringens fremste rådgiver om kjemiske og biologiske våpen, den tidligere våpeninspektøren David Kelly.

Kelly stilte blant annet spørsmål ved påstanden om de 45-minuttene i samtaler med BBC, og da han møtte i utenrikskomiteen i Underhuset 15. juli, to dager før han tok sitt eget liv.

- Det er svært vanskelig å se for seg hvordan Irak skulle kunne utplassere (slike våpen) på 45 minutter, sa Kelly til komiteen.

Statsminister Blair holdt under en pressekonferanse onsdag fast ved at opplysningene i den omstridte Irak-rapporten var riktige, men ville ikke svare på spørsmål omkring Kellys død.

(NTB)

UNNGIKK VANSKELIGE SPØRSMÅL: Under gårsdagens pressekonferanase ville ikke Tony Blair snakke om David Kelly.