CIA-agentens valgstunt: - Ja, CIA lærer oss å kjøre sånn

Navnet hennes skulle egentlig være hemmelig. Nå kaster hun seg inn i politikken.

STILLER TIL VALG: Valerie Plame er en tidligere CIA-agent og stiller til valg til kongressen. Bilder fra www.valerieplameforcongress.com/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Ja, CIA lærer oss å kjøre sånn.

Valerie Plame kikker smilende inn i kamera mot slutten av den halvannet minutt lange valgkampvideoen som ble sluppet mandag, der hun kjører bakover, i ganske høy fart, med en Chevy Camaro.

Ble avslørt

Om navnet Valerie Plame høres kjent ut, så er det først og fremst fordi navnet hennes aldri skulle vært nettopp det. Kjent altså.

Fram til 2003 var alt folk visste om Plame at hun var en vakker tvillingmor, som hadde et perfekt dekke som husmor og karrierekvinne. Bare de aller nærmeste visste at hun var CIA-agent, men i 2003 ble hun kjent i hele USA.

Kort tid etter at Plames daværende ektemann, den tidligere diplomaten Jonathan Wilson, hadde publisert en artikkel i New York Times, som sådde tvil om Bush-administrasjonens påstander om at Saddam-regimet hadde forsøkt å kjøpe uran fra Niger, var det noen som hvisket amerikanske journalister i øret:

«Valerie Plame, hun jobber for CIA».

Denne informasjonen er hemmelig i USA. Det er en forbrytelse å avsløre navn på CIA-agenter.

Det forhindret ikke den konservative journalisten Robert Novak i å skrive en artikkel som kom på trykk i en rekke aviser. Her avslørte han at Plame jobbet som spion.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer