Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA-agenter ble holdt fanget i over 20 år i Kina

Se den utrolige dokumentaren om det mislykkede spionasjeoppdraget i 1952.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CIA har frigitt en dokumentar om to av deres agenter som ble tatt til fange under et hemmelig oppdrag i Kina i 1952.

Dokumentaren «Extraordinary Fidelity» forteller historien til Richard G. Fecteau og John T. Downey, som satt i kinesisk fangenskap i over 20 år. Videoen har blitt frigitt nesten ett år etter at nyhetsbyrået AP ba om rettigheter til å publisere den.

Det er ikke første gang CIA forsøker å klargjøre hva som skjedde med Downey og Fecteau, som er et mørkt kapittel i byråets historie. På CIAs hjemmeside ligger det en lang utredning om hendelsen, skrevet av byråets egen historiker Nicholas Dujmovic, og basert på svært få kilder med begrunnelsen at det er klassifisert informasjon.

Det har også blitt skrevet en rekke bøker og artikler om oppdraget, men byrået selv har hevdet disse kommer til kort og inneholder en rekke feil.

Skulle hente kinesiske agenter John Downey ankom CIA i 1951, etter å ha fullført graden sin ved Yale-universitetet. Han var da 22 år gammel. Noen få måneder senere sluttet 24 år gamle Richard Fecteau seg til byrået.

I juni 1952, da Koreakrigen hadde pågått i to år, ble fem kinesiske agenter, trenet av CIA, sluppet i fallskjerm over Mandsjuria. Oppdraget var å destabilisere det kommunistiske regimet ved å knytte til seg antiregjeringsstyrker og gjennomføre geriljaoperasjoner.

Agent-teamet, som Downey hadde hjulpet til med å trene, hadde radiokontakt med CIA i november. De opplyste å ha skaffet til veie viktige dokumenter, og ønsket å bli plukket opp fra lufta.

Det risikofylte oppdraget skulle utføres ved å fly lavt over terrenget, og hente oppp rn av agentene ved hjelp av en line. Det var første gang CIA skulle gjennomføre et slikt oppdrag. 

Avslørt Den 29. november 1952 tok et amerikansk C-47 transportfly av fra den koreanske halvøya med John Downey og Richard Fecteau om bord. Det var det første utenlandsoppdraget til de to ferske CIA-agentene.

Det Downey og Fecteau ikke var klar over, var at kineserne hadde avslørt dem, og at de nå var i ferd med å fly rett inn i en godt planlagt felle.

I FANGENSKAP:  Richard Fectau ble dømt til 20 års fengsel. Foto: AP/CIA/SCANPIX
I FANGENSKAP: Richard Fectau ble dømt til 20 års fengsel. Foto: AP/CIA/SCANPIX Vis mer

De kinesiske agentene hadde nemlig blitt tatt til fange rett etter at de landet, og ble brukt til å lure CIA inn i et bakholdsangrep.Ved midnatt fikk flyet det avtalte signalet fra bakken, og nærmet seg stedet hvor de hadde avtalt å plukke opp agentene.

Men idet flyet ankom, ble det åpnet ild mot cockpiten. Begge pilotene ble drept, flyet fikk motorstopp og krasjlandet i et skogsområde, før det delte seg i to.

- Brannen var lokalisert til cockpiten og motorene. Det virket som om vi pløyde gjennom tretopper i lang tid, får vi landet flatt på bakken, sier Downey. 

Downey og Fecteau kom uskadd fra krasjlandinga, og krøp ut av vraket, for å oppdage at de var omringet av kinesiske soldater.

- De skrek og ropte, og et par skudd ble avfyrt. Det var ikke til å tro. Jeg bannet til en av dem, og han tok fram en pistol og rettet den mot meg. Det verste var da de ropte «hvem er Jack Downey?» og rettet pistolen mot ham. Oh boy, tenkte jeg, dette er ille, sier Fecteau. 

Downey og Fecteau ble bundet og dyttet inn bak i en lastbil, og kjørt til byen Shenyang hvor de fikk hver sin fengselcelle.

Antatt omkommet Da flyet ikke returnerte, diktet CIA opp en historie om at Downey og Fecteau jobbet for det amerikanske armédepartementet. De skulle ha vært om bord på et kommersielt fly som forsvant utenfor vestkysten av Japan.

Den 4. desember året etter ble de to erklært for antatt omkommet, og kondolansebrev ble sendt til familien. I mellomtiden skal de to amerikanerne ha blitt utsatt for det CIA har beskrevet som «tøffe avhør» og «brutal behandling», uten at byrået har tatt ordet tortur i sin munn.

- Jeg tror det var den 16. dagen jeg innrømmet at jeg var i CIA. Jeg husker jeg brast ut i gråt den dagen, sier Downey. 

Fecteau visste de at kineserne ville kreve å få vite navnene på alle involverte. 

- Så jeg ga dem navn. Jeg ga dem navnene på alle ved Boston-universitets fotballag. Og da skjønte jeg « jeg kan komme unna med ting her», sier Fecteau. 

I FANGENSKAP:  John Downey ble dømt til livstid i fengsel. Foto: AP/CIA/SCANPIX
I FANGENSKAP: John Downey ble dømt til livstid i fengsel. Foto: AP/CIA/SCANPIX Vis mer

De to agentene ble flyttet til Beijing, og saken ble ført for retten ved en hemmelig militærdomstol den 23. november 1954. Det hadde da gått to år siden de hadde sett hverandre. De var begge kledd i fangeklær, og Fecteau hvisket spøkefullt  til Downey:

- Hvem er skredderen din?

Matet med spurv Downey ble dømt til livstid i fengsel, mens Fecteau fikk 20 år. Downeys umiddelbare reaksjon skal ha vært lettelse, da han fryktet han ville bli henrettet.

- Jeg gikk fra å være redd for ti år til å bli takknemlig for livstid. Men det slo meg den kvelden at dette er straffen for at du brøt sammen i avhør, sier Downey. 

Nesten ett år etter at CIA hadde erklærte de to agentene som omkommet, opplyste nå kinesiske myndigheter at de fortsatt var i live. Det ble opplyst at de var i fangenskap, dømt for sin virksomhet som CIA-agenter.

Erklæringen ble kringkastet av det statlige nyhetsbyrået til Kina. Amerikanske myndigheter holdt imidlertid fast ved den offisielle versjonen om at Downey og Fecteau var døde, og hevdet at påstandene om spionasje var rent oppspinn.

For Downey og Fectaeu var dette begynnelsen på to tiår i isolasjon, hvor kjedsomhet var den største trusselen. Mennene levde i hver sin trange celle, men hadde en form for kommunikasjon ved hjelp av en spesiell hoste, for ga andre signal om at de var i fengselet. De skrev også sportsresultater til hverandre i sanda i fengselsgården, og etter hvert klarte de også å få smuglet lapper til hverandre.

De levde stort sett på grønnsaker og ris. Fecteau husker at han en gang ble gitt en matskål med en død spurv i vann.

- Den hadde ikke blitt plukket eller renset. Den hadde bare blitt kokt i vannet, og det var lunsjen, sa Fectaeu.

Dagdrømte Noen ganger ble det gitt tillatelse til å utdele bøker og blader til fangene, men disse ble vilkårlig fratatt dem igjen. De utviklet etter hvert enkle strategier og strenge rutiner for å få dagene til å gå.

SLIK SKULLE AGENTEN HENTES:  Bildet viser hvordan flyet skulle hente opp de kinesiske agentene. Agentene var festet med sele til en line mellom to stolper, De skulle derfra hentes opp med line fra flyet. Foto: CIA
SLIK SKULLE AGENTEN HENTES: Bildet viser hvordan flyet skulle hente opp de kinesiske agentene. Agentene var festet med sele til en line mellom to stolper, De skulle derfra hentes opp med line fra flyet. Foto: CIA Vis mer

- Jeg hadde et stramt skjema for dagen. Hvis jeg droppet noen av mine egenoppnevnte rutiner, så ble jeg rastløs. Som et resultat av dette, fikk jeg tiden til å gå. Om du sitter der og tenker på det du har hjemme og synes synd på deg selv, så blir dagene virkelig langtekkelige, sa Downey i etterkant av fangenskapet.

Dagene besto i trening og skriving. Begge lærte seg kinesisk mens de var i fangenskap. Fecteau skal ha blitt en ekspert til å dagdrømme.

- Jeg husket hvert eneste barn i sjetteklasse og hvor hver og en av dem satt. Jeg forestilte meg at jeg forlot huset mitt i Lynn og kjørte til Gloucester, og alt jeg ville se på veien. Fire timer forsvant lett på den måten, sa Fecteau.

De ble tvunget til å lese Marx og Mao, men de ble aldri hjernevasket.

- De kunne skremme det til å si hva helst. Men å faktisk overbevise noen er langt vanskeligere, sa Downey.

Fengselsvokterne fortalte dem at deres egen regjering hadde avvist kjennskap til dem. Men til tross for at amerikanske myndigheter nektet å forhandle med den kommunistiske regjering, skal de har forsøkt alle mulige midler for å presse dem til å utlevere agentene.

Løslatt etter Kissinger-besøk Agentene fikk med seg små bruddstykker av nyheter fra verden, som drapet på John F. Kennedy. Men det var ikke før de ble løslatt at de fikk kjennskap til månevandringen i 1969.

På slutten av 60-tallet begynte det kjølige forholdet mellom USA og Kina å tø opp. Særlig ble det viktig for Kina å styrke forholdet til USA etter den kinesisk-sovjetiske grensekonflikten i 1969.

Da Henry Kissinger besøkte landet 9. desember 1971, ble Fectaeu umiddelbart løslatt. Downey ble sittende fengslet i 15 måneder til før han igjen kunne returnere til verden utenfor fengselsmurene. Den utløsende faktoren skal ha vært at Nixon endelig innrømmet det amerikanske myndigheter hadde benektet i 20 år — at de to faktisk var CIA-agenter som ble tatt til fange under et spionasjeoppdrag i Kina.

MÅLT:  Dette bildet skal være tatt avav Richard J. Fecteau i 1955. Han blir målt og veiet av en kinesisk sykepleier. Foto: AP Photo/Scanpix
MÅLT: Dette bildet skal være tatt avav Richard J. Fecteau i 1955. Han blir målt og veiet av en kinesisk sykepleier. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Den verden Fecteau og Downey entret inn i var en langt annerledes verden enn den de forlot. Fecteaus kone hadde dødd i en husbrann. Deres tvillingdøtre var nå i 20-årene.

Begge agentene hadde blitt forfremmet, men forlot CIA kort tid etter løslatelsen. Fecteau ble sportsdirektør ved universitet i Boston. Downey begynte å studere jus ved Harvard, giftet seg med en kinesisk kvinne og ble til slutt dommer i Connecticut.

The Times
tok kontakt med  Downey i 2007. Han var da 80 år gammel.

- Jeg er en gammel mann nå. Jeg vil helst slippe å snakke om den tida, sa Downey.

LØSLATT:  Her går John Downey ut av det kinesiske fengselet som en fri mann - 21 år etter at han ble tatt til fange. (Foto: CIA)
LØSLATT: Her går John Downey ut av det kinesiske fengselet som en fri mann - 21 år etter at han ble tatt til fange. (Foto: CIA) Vis mer