CIA-agenter drept i Afghanistan

William Carlson (43) og Christopher Glenn Mueller jaktet på terrorister da de ble overfalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en skriftlig uttalelse opplyser CIA at William Carlson (43) og Christopher Glenn Mueller (32) fra henholdsvis Nord-Carolina og California jaktet på terrorister da de døde.

Det verste stedet

De to ble overfalt og drept nær byen Shkin i Paktikaprovinsen. Det er her i den fjellrike regionen nær grensa til Pakistan de hardeste kampene i Afghanistan utspiller seg nå. Her er massevis av gjemmesteder for al-Qaidafolk. Det amerikanske militæret kaller det «The most evil place in Afghanistan».

Begge to var veteraner fra militære spesialstryker, og jobbet nå for CIAs operasjonsavdeling som utfører hemmelige etterretningsoppgaver og under-cover jobber.

Blodige kamper

Samme dag som de to ble overfalt og drept kjempet amerikanskledede koalisjonsstyrker mot afghansk milits i det samme området. Kampene varte i seks timer, og 18 ble drept, og 6 skadd i kampene. Amerikanske krigsfly og helikopter deltok i operasjonen, melder AP. Det amerikanske forsvaret opplyser at angriperne kom fra al-Qaida-nettverket.

Talsmann Rodney Davis vil ikke kommentere CIA-dødsfallene, og nekter å si noe om de to mennene var involvert i de samme kampene.

Davis opplyser at soldatene i dette området, 10th Mountain Division, kjemper i det verste kampene i hele landet. Og her bryter det ut kamper flere ganger i måneden.

Farlig sted

- Der har vi ingen hemmeligheter. Shkin er et «hot» sted. Det er her vi ser al-Qaida, sier Davis.

Shkin, 20 mil før for Kabul, er den fremste posisjonen for amerikanske styrker i Afghanistan, et mål for de som motsetter seg amerikansk tilstedeværelse. Terrenget er utfordrende for soldatene. Her er fjellene så høye som 3350 meter, og det er værhardt. Davis vil ikke si noe om de blir angrepet av folk som oppholder seg i nabolandet Pakistan, men bekrefter at de trekker seg tilbake i den retningen.

Mohammed Ali Jalali, guvernør i Patika-provinsen, sier motstanden kommer fra folk fra den arabiske verdenen, Usbekistan og Tjetsjenia. De rir inn i Afghanistan fra Pakistan på motorsykler, bevæpnet med Kalasjnikov, automatgranater og tunge maskingevær.

- Det er ingen kontroll her, kontroll er svært vanskelig, sier Davis. De amerikanske styrkene har møtt tyngre motstand i Afghanistan de siste månedene. Carlson og Mueller er den tredje og fjerde CIA-agenten organisasjonen innrømmer har blitt drept på jobb siden 11. september.

Den første var Johnny Michael Spann, som ble drept 21. november 2001 i et opprør blant al-Qaida- og Taliban-fanger i Mazar-e-Sharif. Helge Boes døde under trening 5. februar i år.

FARLIG OMRÅDE:</B> En gruppe soldater i Paktika-provinsen, et av de farligste stedene i Afghanistan. Det var her de to CIA-agentene ble drept.