Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- CIA-agenter i kidnappings-skandale bodde i Norge

To amerikanske hemmelige agenter skal ha oppholdt seg flere måneder i Oslo etter famøs spion-operasjon i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stavanger Aftenblad har fått tilgang til materiale fra en pågående etterforskning av kidnappingen av Hassan Mustafha Osama Nasr, også kjent som Abu Omar, som skjedde i Milano 17. februar 2003. I etterforskningen har det ifølge avisa kommet fram at to av i alt 22 CIA-agenter som er siktet for den illegale aksjonen reiste til Norge noen uker seinere.

Stavanger Aftenblad navngir de to som Cynthia Dame Logan og Gregory Asherleigh. Sistnevnte skal ha bodd i Oslo fra 24. april til 18. mai 2003, mens Logan angivelig oppholdt seg i Norge fra 3. juni til 13. august samme år. Begge antas å ha ankommet med fly fra USA under falske navn.

Mystiske, separate opphold

Det er ikke kjent hva som er bakgrunnen for det påståtte norgesoppholdet. Stavanger Aftenblad spekulerer i at de to agentene skulle pågripe Mullah Krekar for å føre ham ut av landet, men grunngir ikke dette nærmere.

Fire dager etter at den ene CIA-agenten skal ha kommet til Norge, 28. april 2003, uttalte advokat Brynjar Meling til norske medier at Krekar vurderte å be om politibeskyttelse nettopp på grunn av frykt for den amerikanske etterretningstjenesten

- Det Krekar er bekymret for i første omgang, er om han kan bli tatt av CIA og sendt til USA, sa Meling den gang til NRK, og tilføyde at Krekar unngikk å gå alene på gata i frykt for bortførelse.

Om noen hadde valgt å fjerne Krekar fra norsk jord ville forsvinningen skapt enorm oppsikt, all den tid mannen for lengst var en svært kjent skikkelse i norsk offentlighet. Allerede i oktober året før skapte Carl I. Hagens karakteristikk av mullahen som «terrorist» mye oppstyr, og i samme periode som de to CIA-agenten skal ha gjestet Norge pågikk en høyst offentlig Økokrim-etterforskning av Krekar og en diskusjon rundt mulig utlevering til USA.

Ifølge Stavanger Aftenblad står Logan og Asherleigh på det italienske politiets liste over de 13 mest sentrale personene under den illegale CIA-kidnappingen av egypteren i Milano. Alle de 22 agentene som antas å være involvert er ettersøkt i hele Schengen-området.

LYSSKY NORGESTUR? Ifølge Stavanger Aftenblad hadde to av de minst offentlige medarbeiderne til verdens største etterretningstjeneste hver sitt mistenkelig lange opphold i Norge i 2003. Foto: SCANPIX
LYSSKY NORGESTUR? Ifølge Stavanger Aftenblad hadde to av de minst offentlige medarbeiderne til verdens største etterretningstjeneste hver sitt mistenkelig lange opphold i Norge i 2003. Foto: SCANPIX Vis mer

- Ingen kommentar

Ikke uventet vil amerikanske myndigheter ikke uttale seg om påstandene i Stavanger Aftenblad.

- Vi kommenterer aldri etterretningsaktivitet, sier en talsperson for den amerikanske ambassaden i Norge til Dagbladet.no, og tilføyer:

- Med det nivået av spekulasjon som er i den artikkelen er det umulig for meg å si noe om innholdet.

Heller ikke Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) vil offentlig ta stilling til opplysningene i Stavanger Aftenblad.

- Dette er ikke en artikkel vi kommer til å kommentere, konstaterer fungerende informasjonssjef Anne Martens i PST overfor Dagbladet.no.

Hun bekrefter at utenlandske tjenester ikke har rett til å operere på egen hånd innnenfor Norges grenser.

- Generelt kan jeg si at det er norsk politi som har jurisdiksjon i Norge, og det er norske lover og regler som gjelder på norsk jord, sier Martens.

image: - CIA-agenter i kidnappings-skandale bodde i Norge

Det innebærer også at norsk lov ikke gir utenlandske myndigheter rett til å uttransportere personer fra Norge.

- I alle rettsstater er bruk av tvangsmidler regulert i lovverket, og deter klare regler for hvem som kan iverksette slike tiltak, understreker informasjonssjefen, som ikke vil kommentere noen forhold knyttet til CIAs eventuelle virksomhet i Norge.

- Det kan vi av rent prinsipielle grunner ikke si noe om, konstaterer hun.

FORSVUNNET: Abu Omar ble kidnappet av CIA i samarbeid med utro italienske tjenestemenn i Milano ifebruar 2003.