Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- CIA-agenter opererte ulovlig i Sverige

Amerikanske etterretningsagenter skal ha spanet på antatte terrorister i Sverige uten at landets regjering var informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) oppdaget den hemmelige CIA-operasjonen i 2009, skriver Svenska Dagbladet.

To amerikanere, som opererte med hemmelig identitet, ble ifølge avisen avslørt som CIA-agenter.

Svenske myndigheter var ikke informert om CIA-operasjonen og USA brøt dermed flere skrevne og uskrevne regler.

Protest Amerikansk etterretning hadde ikke signalisert interesse for de terrormistenkte overfor Säpo, eller gjort noe forsøk på å innlede et samarbeid. CIA-agentene ble avslørt av Säpo-agenter som spanet på de samme personene.

Säpo-sjef Anders Danielsson innkalte CIAs daværende stasjonssjef i Sverige, som er akkreditert som diplomat ved USAs ambassade i Stockholm, og framførte en skarp protest etter avsløringen.

- Sikkerhetspolitiet satte med ettertrykk en stopper for den amerikanske operasjonen, sier en godt informert kilde til avisen.

De to agentene som ble avslørt, forlot kort tid etter Sverige. CIAs daværende stasjonssjef, som var kjent som «Charlie», fulgte senere etter.

Kommenterer ikke For Säpo, som ellers har et tett samarbeid med amerikansk etterretning, var avsløringen en følsom affære. Danielsson vil ikke kommentere Svenska Dagbladets opplysninger.

- Vi kommenterer aldri pågående, historiske, planlagte eller påståtte operasjoner, sier han.

For svenske politikerne kommer avsløringen overraskende.

- Om dette er sant, så har amerikanske myndigheter gått langt over grensen. Jeg vil vite hva regjeringen har gjort og jeg forventer å bli informert på neste møte i utenrikskomiteen, sier Socialdemokraternas utenrikspolitiske talsmann Urban Ahlin til TT.

Alvorlig Verken utenriksminister Carl Bildt eller justisminister Beatrice Ask vil kommentere Svenska Dagbladets avsløring.

- Regjeringen må først få ta del i opplysningene i artikkelen, sier Asks pressetalskvinne Anna Erhardt.

Dersom regjeringen bekrefter opplysningene i Svenska Dagbladet, er det alvorlig, mener Wilhelm Agrell som er professor i etterretningsanalyse.

- Det fins ingen folkerettslig støtte for dette. Det er problematisk at man driver slik virksomhet uten å gå via svenske myndigheter, sier han til TT.

- Siden 11. september 2001 har det blitt amerikansk praksis å gjennomføre operasjoner både med og uten tillatelse fra landet der operasjonen finner sted, konstaterer Agrell.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media