Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- CIA-agenter ville kidnappe mulla Krekar

Dømt Italia - var i Norge.

 SIRKLET INN AV CIA:   Mulla Krekar (53) i sitt hjem på Grønland i Oslo. CIA-agenter skal ha rekognosert og vurdert muligheten for å kidnappe han. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET
SIRKLET INN AV CIA: Mulla Krekar (53) i sitt hjem på Grønland i Oslo. CIA-agenter skal ha rekognosert og vurdert muligheten for å kidnappe han. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Minst to av de 23 CIA-agentene som tidligere denne uka ble dømt i Italia for bortføring, skal ha vært i Norge. Oppdraget skal ha vært å kartlegge og kidnappe mulla Krekar.

Begge agentene ble denne uka in absentia dømt til fem års fengsel hver for sin deltakelse i en bortføring i Milano sommeren 2003.

Agentene dukket opp i Oslo bare to måneder etter aksjonen i Milano, skriver Stavanger Aftenblad.

En tredje amerikansk kvinne skal også ha hatt kontakt med en av agentene.

Begge agentene, en mann og en kvinne, skal ha hatt som spesialitet å planlegge operasjoner for å kidnappe folk som mistenkes for å være terrorister.

Det har tidligere kommet fram at agentenes oppdrag etter all sannsynlighet var å kartlegge en mulig kidnapping av mulla Krekar, skriver Aftenbladet. På det aktuelle tidspunktet var mullaen i amerikansk søkelys som terrormistenkt og navngitt som leder av terrororganisasjonen Ansar-al-islam.


- Arven fra Bush

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge sier til Aftenbladet at dommen i Italia viser at USA under president George W. Bush gjennomførte ulovlige bortføringer, brudd på menneskerettighetene og fangeflyginger i sin jakt på terrormistenkte.

- Det er ingen grunn til å stole på amerikanerne i disse sakene. Deres uttalelser og forklaringer holder ikke mål, sier Egenæs.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

(NTB).

.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media