- CIA avverget selvmords- angrep på passasjerfly

Al-Qaida skal ha planlagt angrep med oppgradert «trusebombe» nær årsdagen for bin Ladens død i forrige uke.

2009-VERSJONEN: Bombeplanen som nå skal være avslørt, var en oppgradert versjon av det mislykkede angrepet i 2009. Her er deler av sprengstoffet som var sydd inn i underbuksa til terroristen den gang.
2009-VERSJONEN: Bombeplanen som nå skal være avslørt, var en oppgradert versjon av det mislykkede angrepet i 2009. Her er deler av sprengstoffet som var sydd inn i underbuksa til terroristen den gang.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske etterretningstjenesten CIA mener å ha avverget et nært forestående al-Qaida-angrep mot et passajerfly på vei til USA.

Ifølge nyhetsbyrået AP var angrepet planlagt å skje nær ettårsdagen for amerikanernes dødelige tilslag mot Osama bin Laden, 2. mai, mens CNN har fått opplyst at det ikke var noen direkte kobling til datoen.

President Barack Obama ble informert etterretningsopplysningene i april, melder CNN.

Trusebombe Planene skal ha vært bygd rundt samme lest som det mislykkede 1. juledag-angrepet på flight 253 over Detroit i 2009. Den gang hadde nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab 80 gram av  sprengstoffet PETN sydd inn i underbuksa, og prøvde å detonere ladningen med ei sprøyte som skulle skape en kjemisk reaksjon - uten hell.

Bomben som nå skal være avslørt, var en oppgradert versjon, skriver AP. Også 2012-versjonen var lagd for å kunne skjules i passasjerens undertøy, men var utstyrt med en mer sofistikert detoneringsmekanisme.

Undersøker bomben
Den potensielle selvmordsbomberen, angivelig fra Jemen, skal ha blitt bedt om å kjøpe en billett på et flyselskap som passet ham og han skulle selv bestemme den nøyaktige timingen for angrepet. Men CIA skal altså ha fulgt prosessen på nært hold.

Terrorekspertene i det føderale politiet FBI har sikret seg selve bomben for nærmere undersøkelser. Sprengladningen inneholdt ingen metalldeler, og kunne trolig passert gjennom sikkerhetskontrollen på flere flyplasser.

Jemen-mannen skal imidlertid ikke ha gått til innkjøp av flybilletter da CIA slo til.

Kjent bombemaker Etterretningskildene AP har snakket med mener bomben ligner så mye på den fra 2009-angrepet at den trolig er lagd av samme mann - den beryktede bombemakeren Ibrahim Hassan al-Asiri.

I 2009 uttalte bombeeksperter at den lille ladningen kunne ha sprengt hull i flyskroget om den hadde blitt detonert.

Nyhetsbyrået AP fikk  vite om den vellykkede etterretningsoperasjonen i forrige uke, men gikk med på en anmodning fra Det hvite hus om å vente med å offentliggjøre opplysningene fordi situasjonen ennå ikke var avklart.

ETTÅRSDAG: Det er uklart om angrepet var planlagt i forbindelse med at det i forrige uke var ett år siden tilslaget mot Osama bin Laden, da al-Qaida-lederen ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan.
ETTÅRSDAG: Det er uklart om angrepet var planlagt i forbindelse med at det i forrige uke var ett år siden tilslaget mot Osama bin Laden, da al-Qaida-lederen ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan. Vis mer