CIA bekymret for år 2000-kræsj

Mange land er dårlig forberedt til å møte mulige data-problemer i år 2000, viser en oversikt fra CIA. Den amerikanske etteretningsorganisasjonen er spesielt bekymret for EU, som neppe har nok programmeringskapasitet til både å rydde opp i år 2000 og til innføring av den nye valutaen Euro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er bekymret for mulige forstyrrelser i kraft- og telenettet og innen banksektoren, spesielt i land med en anspent politisk situasjon, sier Sherry Burns til nyhetsbyrået Reuter. Burns leder CIAs arbeid med år 2000-problematikken.

I følge Burns er USA det landet som er best forberedt på den mulige smellen 1. januar år 2000, mens Kanada, Storbritannia og Australia ligger måneder etter der de burde være. Vest-Europa, med de skandinaviske landene i front, ligger 6 til 9 måneder etter.

Men Vest-Europas forberedelser blir vanskeliggjort av innføringen av den felles euro-valutaen. Store mengder IT-systemer i bank- og finanssektoren må reprogrammeres for å takle den nye valutaen, og dette arbeidet legger beslag på store mengder IT-personell som trengs for å sikre sentrale datasystemer mot tusenårskrisen.

- Det er CIA sin oppfatning at Europa neppe er i stand til å gjennomføre begge omstillingene på en effektiv og tilfredsstillende måte, uttaler Burns til Reuter.

Ikke alle land tar arbeidet med år 2000 like alvorlig. Noen tror de vil slippe unna fordi de bruker en annen tidsregning, mens et kontakt i et land i Midt-Østen hadde gitt CIA-ekspertene følgende råd:

- Slapp av. Når vi ser en «bug» (am. ord med dobbelt betydning. Kan både bety insekt og datafeil) vil vi spraye den.

CIA tar problemet såpass alvorlig at enkelte av direktoratets ansatte har blitt anbefalt å betale flest mulig regninger i starten av desember 1999, ta ut mye kontanter i tilfelle minibank-sammenbrudd, og kjøpe inn ekstra tepper i tilfelle strømmen forsvinner på nyttårsaften.