CIA benekter Irak-press

CIA påsto aldri at Saddam var noen umiddelbar trussel for verdensfreden, sier CIA-sjef George J. Tenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig med at Senatets etterretningskomité i dag møttes i et avlyttingssikkert rom, for å gjennomgå en topphemmelig rapport om informasjonen som lå til grunn for fjorårets invasjon av Irak, gikk Tenet på talerstolen i et antatt forsøk på å møte den ventede kritikken.

Ifølge Tenet hevdet amerikansk etterretning aldri at Saddam Hussein utgjorde noen umiddelbar trussel mot verdensfreden, selv om det ble skapt inntrykk av dette både i Washington og London.

- Våre analyser sa aldri at det hersket noen umiddelbar trussel, sa Tenet.

Ikke press

CIA-sjefen avviser også påstandene om at politisk press fikk amerikansk etterretning til å overdrive faren fra Irak.

- Ingen fortalte oss hva vi skulle si eller hvordan vi skulle si det, sa Tenet.

At ingen til dags dato har sett snurten av Saddam Husseins lagre av masseødeleggelsesvåpen eller de påståtte produksjonsanleggene for slike, og lederen for USAs egne inspektører nylig konkluderte med at de heller ikke fantes, ble langt på vei avfeid av CIA-sjefen.

- Letingen må fortsette og vil bli vanskelig, sa Tenet som rett nok medga at Saddam Hussein ikke hadde atomvåpen i sitt arsenal.

- Men han ønsket atomvåpen og ville før eller siden ha gjenopptatt atomvåpenprogrammet, sa Tenet som likevel åpner for at etterretningsrapportene om Irak kan ha inneholdt flere feil.

- Når alle fakta om Irak er innhentet, vil det vise seg at vi verken tok helt feil eller hadde helt rett, sa Tenet.

Under press

CIA-sjefens forsvarstale kom ikke på noe tilfeldig valgt tidspunkt. Det hvite hus har lenge vært under press om å svare på hvor det ble av de påståtte masseødeleggelsesvåpnene i Irak, og har liten lyst til selv å bli gjort til syndebukk i et valgår.

At president George W. Bush varslet gransking tidligere i uka, fikk straks alarmklokkene til å kime i etterretningskretser.

Der, som i Storbritannia, har det lenge vært hevdet at den politiske ledelsen forenklet og overdrev rapportene de mottok, for å legitimere sin egen politikk og en invasjon som for lengst var bestemt.

«Ekspertgruppe»

I skuffelse over CIAs manglende vilje til å utpeke Saddam Hussein som en stor fare for verdensfreden gikk haukene i Bush-administrasjonen til det skritt å opprette sin egen såkalte ekspertgruppe, som på selvstendig grunnlag ville vurdere etterretningsinformasjonen.

Gruppen, som ble ledet av Rumsfelds nære medarbeider Douglas J. Feith, omfavnet avhoppere og eksilledere og tegnet deretter et alarmerende bilde av den irakiske lederen.

- Avhopperne forteller den ene skrekkhistorien etter den andre. Denne informasjonen er så «forurenset» at CIA tidligere ganske enkelt har vist dem bort, påpekte CIA-veteranen Robert Baer.

- Aldri helt korrekt

- Etterretningsinformasjon vil aldri være helt korrekt, medga forsvarsminister Donald Rumsfeld da han i går forklarte seg i Senatets etterretningskomité, før han på sin sedvanlig tvetydige måte antydet at letingen i Irak til slutt ville gi resultat.

Uttalelser fra etterretningskomiteens leder, den republikanske senatoren Pat Roberts, tyder likevel på at amerikansk etterretning kan vente seg kritikk når komiteen legger fram resultatet av sin åtte måneder lange gransking.

Roberts mener rett nok at også andre lands etterretningstjenester tok grundig feil, en uttalelse som vanskelig kan ha vært rettet mot andre enn britisk etterretning.

At amerikanerne ønsker noen å dele skylden med kommer neppe som noen overraskelse på britene, som mener ansvaret ligger på den andre siden av Atlanteren.

(NTB-Nils-Inge Kruhaug)

IKKE PRESSET: CIA-sjefen George J. Tenet sier at amerikansk etteretning aldri hevdet at Saddam Hussein var en umiddelbar trussel.