Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- CIA besøkte bin Laden på sykehus

PARIS (Dagbladet.no): Osama bin Laden lå til behandling ved et sykehus i Dubai i juli. CIA kom på sykebesøk til terroristen. Verdens mest ettersøkte mann lider av alvorlige nyreproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden var innlagt ved det amerikanske sykehuset i Dubai fra 4. til 14. juli for en alvorlig nyresykdom. Det hevder en partner ved sykehusets administrasjon til den franske avisa Le Figaro.

Hadde med terror-lege?

bin Laden kom fra flyplassen i Quetta i Pakistan og ble øyeblikkelig overført til sykehuset.

Han hadde med seg sin personlige lege, som kan være den ettersøkte nestlederen i al-Qaida, egyptiske Ayman al-Zawahari.

I følget var også fire livvakter og en algerisk sykepleier. Det er ikke første gang Osama bin Laden ble innlagt på sykehuset i Dubai, ifølge Le Figaro.

Ukebladet Asia Week har tidligere skrevet om bin Ladens nyresykdom, og ifølge autoriserte kilder skal han ha fått dialyse-ustyr levert i begynnelsen av år 2000.

CIA på besøk

Mens bin Laden lå på sykehuset i Dubai i juli, fikk han besøk av CIAs lokale representant. CIA-agenten ble sett i heisen på vei opp til bin Ladens rom i sykehusets VIP-fløy. Noen dager seinere skrøt representanten av at han hadde truffet den berømte milliardæren. 15. juli ble han kalt tilbake til USA.

CIAs kontakt med bin Laden stammer fra 1979, da han begynte å verve frivillige til krigen i Afghanistan. Kontakten mellom CIA og bin Laden varte utover 80-tallet, da Afghanistan og Sovjetunionen var i krig.

Arresterte terrormistenkt

To uker etter møtet arresterte politiet i Dubai fransk-algeriske Djamel Beghal på flyplassen i Dubai. Islamske ledere overtalte Beghal til å fortelle det han visste i avhør ved å si at dét var den eneste måten Allah ville tilgi ham på.

Slik avslørte politiet et planlagt selvmordsattentat mot den amerikanske ambassaden i Paris. Oppdraget hadde Beghal fått av bin Ladens løytnant Abu Zoubeida.

En rekke personer ble arrestert i Frankrike, Belgia og Nederland som følge av Beghals tilståelse.

Trusler

Ifølge arabiske diplomater og fransk etterretning skal CIA ha fått grundig informasjon om terrortrusler mot amerikanske mål i verden, også på amerikansk jord.

NTB skriver at det amerikanske sykehuset i Dubai kategorisk avviser at Osama bin Laden skal ha blitt behandlet der i juli.

- Osama bin Laden har aldri vært her. Han har aldri vært pasient og aldri vært behandlet her. Dette sykehuset er for lite til at noen bare kan snike seg inn bakdøra, sier sykehusdirektør Bernard Koval til nyhetsbyrået AFP.

Legen som skal ha behandlet bin Laden, vil ikke kommentere saken.

De Forente Arabiske Emirater nektet i morges at bin Laden har fått behandling i Dubai. 27. september frøs landet kontiene og investeringene til 26 personer som skal ha vært i kontakt med bin Laden.

NYRESVAK: Flere kilder melder at bin Laden har hatt en alvorlig nyreinfeksjon. Ifølge Figaro fikk han tilsendt en transportabel dialysemaskin til sitt hovedkvarter i Afghanistan.
Hele Norges coronakart