CIA fløy 300 ganger i Europa

Etter 11. september. Med torturfanger i lasten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nye dokumenter som avisa Guardian har fått tilgang til, viser at CIA har gjennomført mer enn 300 flyvninger til europeiske flyplasser etter 11. september.

Tidligere har organisasjonen Human Rights Watch gitt EU-granskere informasjon om 31 mistenkelige flyvninger.

Tallet er nå altså tidoblet.

EU har satt i gang full gransking etter mistankene om hemmelige terrorfengsler i Øst-Europa. CIA-flyvnigene Human Rights Watch har dokumentert, har et mønster som kan tyde på at CIA holder eller har holdt fanger i gamle Sovjet-anlegg i Polen og Romania.

De siste rapportene, som er logger over flygninger i Europa, fastslår ikke om flyene har transportert fanger eller ikke.

Tyskland og England

De nye rapportene viser at det er gjort flest landinger i England og Tyskland. Ifølge Guardian er det registrert 96 CIA-besøk i Tyskland, og mer enn 80 landinger i Storbritannia. I Frankrike er det bare registrert to landinger, og i Østerrike ingen i det hele tatt.Til den polske militærflyplassen Szymany, der man har antatt at det fantes et hemmelig CIA-fengsel, er det bare registrert en landing. Både Polen og Romania har benektet at de har huset CIA-fengsler.

Lover svar

EU har nå rettet en formell henvendelse til USA der man ber om forklaring på anklagene om hemmelige fengsler. De europeiske reaksjonene på opplysningene har vært sterke. Tidligere denne uken truet EU-kommisær Franco Frattini med at EU-land kan miste stemmeretten i ministerrådethttp://www.dagbladet.no/nyheter/2005/11/28/450658.html dersom det viser seg at de har huset hemmelige fengsler.

- Dette er berettigede spørsmål, sa den amerikanske utenriksministeren Condoleeza Rice ifølge Dagens Nyheter om henvendelsen fra EU. Hun sa videre at «spørsmålet fortjener et svar», på et møte med den tyske utenriksministeren tirsdag. Dette er første gang hun kommenterer saken.

Det er ventet at Rice vil få en rekke tøffe spørsmål om mistankene om hemmelige fengsler når hun besøker Europa i neste uke.

PRESSET ØKER: Condoleezza Rice møtte den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier i Washington på tirsdag. Da sa hun at EUs spørsmål om CIA har operert hemmelige fengsler i Europe er «et berettiget spørsmål».