OPPSØKTE HAMAS: Yhe Guradian og Al Jazeera avslører i kveld at selv om USA offisielt avstår enhver form for kontakt med Hamas, førsøkte CIA å oppnå kontakt med den palestinske islamistiske organisasjonen i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPSØKTE HAMAS: Yhe Guradian og Al Jazeera avslører i kveld at selv om USA offisielt avstår enhver form for kontakt med Hamas, førsøkte CIA å oppnå kontakt med den palestinske islamistiske organisasjonen i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

CIA forsøkte å kontakte Hamas i 2012

Offisielt avstår USA fra all kontakt med organisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The Guradian og Al Jazeera avslører i kveld at selv om USA offisielt avstår enhver form for kontakt med Hamas, førsøkte CIA å oppnå kontakt med den palestinske islamistiske organisasjonen i 2012.     

Ifølge sørafrikanske etterretningsdokumenter de to mediene har fått tilgang til, framsto en CIA-agent som «desperat etter å oppnå kontakt med Hamas i Gaza» da han møtte med en sørafrikansk kollega i Øst-Jerusalem det året.   

Hamas, som vant det siste palestinske valget i 2006 og nå har makten på Gazastripa, ble erklært en terrororganisasjon av USA i 1997.

- Pragmatismen rår Kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og Midtøsten-ekspert Per Christian Gundersen er på ingen måte overrasket: 

- Selv om Hamas regnes som en terrororganisasjon av USA, ville det forundre meg om de ikke hadde en dialog, indirekte eller direkte, med dem. Man har nok et pragmatisk, realpolitisk forhold til dette, sier han til Dagbladet, og viser til at Hamas er en betydelig maktfaktor i det politiske spillet i regionen.    

Han viser videre til at det er stor forskjell på å føre offisielle politiske samtaler med en part og det å oppnå kontakt i forsøk på å rekruttere agenter eller tilegne seg etterretningsinformasjon på annet vis. Der det ene innebærer en form for anerkjennelse, medfører det andre bare at man blir ansett som en trussel.

Også The Guardian skriver i kveld at det er langt fra sikkert at CIAs framstøt mot Hamas er lovstridig.

- Har infiltrert IS Og USAs pragmatisme er heller ikke enestående, ifølge Gundersen. Han viser til at selv om Assad-regimet er sterkt fordømt av Vesten, er dialogviljen overfor Bashar al-Assads regjering sterk hos vestlige etterretningsorganisasjoner.

Den tyske avisa Bild am Sonntag har denne måneden omtalt hvordan IS ble infiltrert av en agent fra amerikanske FBI. Gundersen sier til Dagbladet at man må regne med at IS har flere som rapporterer direkte til amerikanerne blant sine rekker.  

- Det vil jeg tro, og det tror jeg nok også IS regner med. Det er vel blant annet derfor de nekter fremmedkrigere å dra hjem igjen, sier Gundersen.