CIA hjalp Russland med å avverge angivelig IS-angrep

Russlands president Vladimir Putin har ringt Donald Trump for å takke ham for et tips fra CIA som kan ha avverget flere bombeangrep mot St. Petersburg.

AVVERGET ANGREP: USA-president Donald Trump fikk søndag en takketelefon fra Russland-president Vladimir Putin etter at et tips fra CIA skal ha avverget et angrep i St. Petersburg. Foto: AP / NTB scanpix.
AVVERGET ANGREP: USA-president Donald Trump fikk søndag en takketelefon fra Russland-president Vladimir Putin etter at et tips fra CIA skal ha avverget et angrep i St. Petersburg. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det opplyser Kreml i en uttalelse søndag kveld.

Ifølge uttalelsen fant telefonsamtalen mellom de to presidentene sted tidligere samme dag. Det er Putin som tok initiativ til samtalen, der han fortalte at informasjonen han fikk fra CIA, var tilstrekkelig til å kunne spore opp og pågripe en gruppe personer mistenkt for å planlegge bombeangrep mot Kazan-katedralen og andre mål i byen.

De sju som ble pågrepet fredag skal ha planlagt å utføre selvmordsaksjoner lørdag, og var ifølge Russlands sikkerhetstjeneste FSB tilknyttet en celle av den ytterliggående islamistgruppen i IS.

Politiet konfiskerte et stort antall eksplosiver til hjemmelagde bomber, våpen, ammunisjon og ekstremistlitteratur i forbindelse med aksjonen mot gruppen.

Kreml sier den russiske lederen ba Trump om å videreformidle hans takknemlighet til etterretningstjenesten CIA, og legger til at russiske etterretningstjenester vil dele enhver informasjon de plukker opp om mulige terrortrusler i USA, slik de alltid har gjort.

Telefonsamtalen mellom de to lederne er den andre denne uka. Torsdag ringte Trump for å takke Putin for å ha «anerkjent USAs sterke økonomiske prestasjoner» i en tale på russisk TV. De to snakket også om mulige måter de kunne samarbeide om å løse Nord-Korea-problematikken på, ifølge Det hvite hus.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer