CIA innrømmer at de ble advart om dobbeltagent

Jordansk dobbeltagent drepte sju CIA-ansatte i Afghanistan.

BLE ADVART: CIA-sjef Leon Panetta, i et rundskriv som avsløres av New York Times i dag. Foto: AP/Scanpix
BLE ADVART: CIA-sjef Leon Panetta, i et rundskriv som avsløres av New York Times i dag. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| CIA innrømmer at de ikke tok på alvor en advarsel fra Jordan om en jordansk dobbeltagent som drepte sju CIA-ansatte på en militærbase i Afghanistan.

Ikke bare ble advarslene sett bort fra, men CIA gjennomførte heller ikke de nødvendige sikkerhetstiltakene som kunne ha hindret det nest blodigste angrepet på etterretnings- organisasjonen noensinne.

Den jordanske legen Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi lurte CIA til å tro at han var nyttig i kampen mot al-Qaida, og han ble ikke undersøkt da han ble invitert inn på basen i Khost-provinsen til et møte om al-Qaida.

Vel inne på basen utløste han et bombebelte han hadde på seg. Senere kom det fram at han var tilknyttet Taliban og at han hadde spilt inn en video der han fortalte om sine fundamentalistiske holdninger.

«Den bekymringen CIA hadde, ble veid opp mot informasjonen han allerede hadde gitt og utsiktene til at han kunne lede oss til al-Qaidas øverste figurer,» heter det i en intern rapport der det innrømmes at han ikke ble sjekket godt nok.

New York Times skriver at CIA-agenten som mottok advarslene i Jordan valgte ikke å sende den videre.

CIA-direktør Leon Panetta sier i et rundskriv til de ansatte at feilene ble begått på grunn av mangler gjennom hele organisasjonen, inkludert manglende kontroll fra ledelsens side.

Panetta sier det er vanskelig å legge skylden på enkeltindivider fordi mange av de mulige skyldige, blant dem den lokale stasjonssjefen Jennifer Matthews, selv ble drept i attentatet.

(NTB)

SELVMORDSBOMBER: Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi. Foto: AP/Scanpix
SELVMORDSBOMBER: Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi. Foto: AP/Scanpix Vis mer