Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA innrømmer tortur

Navngir tre fanger som er blitt utsatt simulert drukning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har for første gang navngitt tre fanger som er blitt utsatt for torturmetoden waterboarding.

De tre er Khalid Sheik Mohammed, som antas å være hovedmannen bak 11. september-angrepene, Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri. CIA benyttet waterboarding da de antatte al-Qaida-medlemmene ble avhørt i 2002 og 2003, ifølge CIA-sjefen Michael Hayden.

Waterboarding går ut på å framkalle en følelse av å drukne hos personen som avhøres. Samtidig som munnen dekkes, helles det vann over ansiktet til fangen som forhørslederne håper å presse for opplysninger.

- Vi brukte metoden mot disse tre fangene på grunn av omstendighetene den gangen. Det var en oppfatning om at et nytt katastrofalt angrep mot hjemlandet vårt var uunngåelig. Og så hadde vi begrenset kunnskap om al-Qaida og hvordan organisasjonen fungerer, sa CIA-sjefen under en høring i Senatet tirsdag.

Han understreket at omstendighetene i dag er annerledes. Hayden innrømmet at waterboarding, eller simulert drukning, i ytterste konsekvens kan føre til døden.

Samtidig forklarte han at avhørsmetoden kan bli brukt igjen, men at det i så fall vil kreve spesiell godkjenning fra presidenten og justisministeren.

(NTB)

SIMULERT DRUKNING: Demonstranten Maboud Ebrahimzaden ligger på bakken etter å ha vist hvordan avhørsmetoden waterboarding, på norsk simulert drukning, fungerer. CIA innrømmer nå ha brukt denne metoden under avhør. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
SIMULERT DRUKNING: Demonstranten Maboud Ebrahimzaden ligger på bakken etter å ha vist hvordan avhørsmetoden waterboarding, på norsk simulert drukning, fungerer. CIA innrømmer nå ha brukt denne metoden under avhør. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media