RASJONELL: Kim Jong-un ønsker å regjere i lang tid, sier CIA, som omtaler ham som svært rasjonell. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpix
RASJONELL: Kim Jong-un ønsker å regjere i lang tid, sier CIA, som omtaler ham som svært rasjonell. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpixVis mer

CIA: Kim Jong-un er svært rasjonell

- Han ønsker å regjere i lang tid og dø i sin egen seng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jong-un er en svært rasjonell politiker og man må forstå verden fra hans ståsted, mener en CIA-ekspert.

- Under overflaten er Kim Jong-un en rasjonell aktør, sier Yong Suk Lee, visedirektør ved CIAs Korea-avdeling.

- Ønsker å dø i egen seng

- I vårt land har vi en tendens til å undervurdere hans konservatisme. Han ønsker å regjere i lang tid og dø i sin egen seng, sa Lee på en CIA-konferanse ved George Washington University onsdag.

Flere politikere, blant dem president Donald Trump, har gjentatte ganger malt et bilde av Kim som en irrasjonell og gal mann.

Men Lee sier man må gå under overflaten. Kims fokus er å behandle makten, noe drapet på Kims halvbror Kim Jong-nam i Malaysia i februar i år viser, et drap som man mener agenter fra Nord-Korea sto bak, påpeker Lee.

- All politikk er lokal, forklarer CIA-eksperten.

En annen faktor Lee trekker fram, er at Nord-Korea hele tiden har vært omringet av større og mektigere nasjoner. Det betyr at landet hele tiden er på defensiven, noe landets ledere har måttet spille på, forklarer han.

- Nord-Korea er en politisk organisme som blomstrer på konfrontasjon, sier Lee.

Kims kraftige defensive holdning og utfall mot Washington betyr ikke at han kommer til å handle på irrasjonelt vis selv om han nå har evne til å fyre av atomraketter mot USA, mener CIA-eksperten.

– Det er ikke i Kims interesse for å overleve å våkne opp en dag og bestemme seg for å blåse Los Angeles i lufta, sier Lee.

Uavhengig av CIAs vurdering av Kim Jong-un har tonen mellom Nord-Koreas leder og USAs president, Donald Trump, vært svært krass den siste tiden.

Trump har konsekvent omtalt Kim som «rakettmannen», og har også kalt ham «gærningen». Kim på sin side har svart med å omtale USAs president som «mentalt forstyrret senil gamling».

Tolket tweet som krigserklæring

Den siste bredsiden fra Nord-Korea kom i slutten av september. Da sa Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho at Trump er den største trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet i dag.

Han sa også at Trump vil holdes ansvarlig om uskyldige amerikanere blir skadet og at Trump «kanskje ikke er klar over hva som kommer ut av munnen hans».

- Men vi vil sørge for at han vil få se konsekvensene langt utover det han selv kanskje er klar over, fortsatte Ri, som la til at Nord-Korea er en ansvarlig atommakt som ikke vil bruke kjernefysiske våpen med mindre de blir angrepet.

Trumps svar på den friske talen fra utenriksministeren kom på Twitter.

«Hørte akkurat Nord-Koreas utenriksministers tale i FN. Hvis han gjengir tankene til 'den lille rakettmannen', så vil de ikke eksistere mye lenger», sier Trump.

Denne Twitter-meldingen tolket Nord-Korea som en erklæring om krig. En tolkning Det hvite hus kalte absurd. De gjorde det klart at USA ikke er ute etter regimeendring i Nord-Korea.

Sier nei til samtaler

Trump har uansett flere ganger gitt uttrykk for at hans administrasjon er forberedt på «det vi kaller den militære måten», men har også sagt at det ikke er et alternativ de fortrekker.

I forrige uke kom det meldinger om at Nord-Korea og USA planla samtaler i Norge. Det vil være bortkastet tid, ifølge Trump.

«Å være snill med «rakettmannen» har ikke virket i 25 år, hvorfor skulle det fungere nå? Clinton mislyktes, Bush mislyktes og Obama mislyktes. Jeg vil ikke mislykkes», tvitret Trump i helga.

(Dagbladet/NTB)