CIA kjente til to av terroristene

CIA kjente identiteten på to av terroristene som slo til 11. september. De to ble holdt under oppsikt, og CIA visste at de hadde besøkt en al Qaida-konferanse. Likevel slapp de inn i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To av terroristene ble holdt under oppsikt av CIA. CIA sporet dem til Malaysia i januar 2000. Der deltok de to på et stort møte i Kuala Lumpur, skriver

Newsweek.

Muslimer trenger ikke visa for å reise til Malaysia. Hovedstaden Kuala Lumpur har direkteforbindelse via fly til de fleste hovedsteder. Dette kan være grunnen til Malaysia ble valgt som møtested.

Terrorist-møte

Minst et dusin av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere møttes i en overklasse-forstad i Kuala Lumpur. De utga seg for å være turister og bodde blant annet rett i nærheten av en kjent golfbane.

Samtidig planla de å drepe så mange amerikanere som mulig.

Noen dager før møtet hadde CIA fått tips om det forestående møtet. Etterretningstjenesten i Malaysia gikk med på å holde øye med mennene. De ble fotografert mens de var på sightseeing og på internettkafeer for å lese arabiske nettsider, skriver Newsweek.

Noen dager etter møtet skjedde det som sannsynligvis er etterretningstjenestens mest katastrofale feilvurdering:

CIA oppdaget at Nawaf Alhazmi, som de kjente navnet på, fløy til Los Angeles fra møtet. Samtidig oppdaget de at Khalid Almihdhar, som også deltok i Kuala Lumpur, hadde visum til USA. Visumet var av den typen som gjør at innehaveren kan reise ut og inn av landet så ofte han ønsker.

CIA oppdaget først senere at de to mennene var på det samme flyet til Los Angeles.

Grensepolitiet ble ikke varslet.

Deretter gjorde CIA ingenting. Mennene ble identifisert som terrorister, men kunne i ett år og ni måneder fortsette planleggingen av 11. september uforstyrret. Det dårlige samarbeidet med FBI førte til at FBI ikke ble varslet slik at mennene ble holdt under oppsikt. I stedet åpnet de bankkontoer, tok førerkortet og meldte seg inn på flyskoler.

Kunne leve normalt

Mennene trengte ikke engang å leve under falskt navn, til tross for at CIA fant forbindelser mellom Almihdhar og terrorangrepet på det amerikanske marinefortøyet USS Cole i oktober 2000. Flere amerikanske soldater ble drept.

Så sent som i juni - tre måneder før terrorangrepet - fikk den ene av de to fornyet visum til USA. Samtidig reiste de stadig i USA for å møte andre som deltok i planleggingen og gjennomføringen av angrepene. Reisingen kunne ha gitt etterretningstjenesten spor etter de fleste av de involverte.

Kunne angrepet ha blitt stoppet?

Tre knappe uker før angrepet tok CIA kontakt med FBI angående de to mennene. CIA hevder at de først på dette tidspunktet følte seg sikre på at de to hadde forbindelser med al-Qaida.

FBI satte umiddelbart i gang et søk etter de to mennene. Søket var uten resultat.

11. september gikk terroristene ombord i flyet som styrtet i Pentagon.

TERRORISTER:</B> Nawaf Alhazmi og Khalid Almihdhar ble sporet til et al Qaida-møte i Kuala Lumpur. Likevel kunne de fortsette planleggingen av 11. september i ett år og ni måneder - helt uforstyrret.
TERROR:</B> Flight 77 fra American Airlines styrtet i hovedkvarteret til USAs forsvar. Flere hundre mennesker ble drept.
CIA-SJEF:</B> George Tenet har problemer med å forklare hvorfor verken CIA eller FBI hadde anelse om terrorangrepet som ble planlagt over flere år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer