- CIA løy om vanntortur

Hevder hardt presset toppdemokrat.

HEVDER CIA LØY: Nancy Pelosi, her fotografert sammen med president Barack Obama og George Miller tidligere denne uka. Foto: AP/Ron Edmonds/Scanpix
HEVDER CIA LØY: Nancy Pelosi, her fotografert sammen med president Barack Obama og George Miller tidligere denne uka. Foto: AP/Ron Edmonds/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Demokraten Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, er i hardt vær.

I forrige uke kom det sterke påstander om at hun var klar over at CIA brukte waterboarding, også kalt vanntortur, da de avhørte terrorfanger.

På det som Washington Post beskriver som en opphetet pressekonferanse i dag hevdet Pelosi at hun aldri ble informert om det. Hun kontret med å si at CIA har løyet til henne.

Pelosis tidligere sentrale rådgiver Michael Sheehy var i et møte med CIA i september 2002, der det er blitt hevdet at han ble informert om waterboardbruken.

- Løy til kongressen

Toppdemokraten har hele tiden sagt at hun aldri er blitt informert om den omstridte avhørsmetodebruken. Den forklaringen endret hun i dag, skriver ABC News.

- Det eneste som ble sagt om waterboarding, var at det ikke ble brukt, sa Pelosi på dagens pressekonferanse.

- Jeg ble gitt falsk og unøyaktig informasjon.

CIA hadde på tidspunktet for møtet allerede brukt vanntortur på terrormistenkte Abu Zubaida.

- På dette tidspunktet ga Bush-administrasjonen også misledende informasjon til det amerikanske folk om at det befant seg masseødeleggelsesvåpen i Irak, sa Pelosi og la til at CIA hadde løyet til kongressen.

Karl Rove, George W. Bushs tidligere topprådgiver, har for øvrig kommet med kraftige angrep mot Pelosi.

- Pelosi forteller ikke sannheten, skriver han i en kronikk i Wall Street Journal.

Lite populær

Nancy Pelosi er for øvrig lite populær i det republikanske parti, og blant en del republikanske velgere.

Da John McCains rådgivere etter hvert forstod at Barack Obama var godt likt i store deler av befolkingen, prøvde de i valgkampen å advare velgerne med at de ikke bare ville få fire år med Obama, de ville få Pelosi og Harry Reid, lederen i senatet, også.

Pelosi fikk delvis skylden for at Barack Obama ikke fikk til tverrpolitisk enighet om den økonomiske krisepakka.

Tortur i avhør og fangemishandling dominerer mye av det amerikanske nyhetsbildet, spesielt etter at Obama nektet å offentliggjøre en rekke bilder som angivelig viser kritikkverdige forhold for personer som er tatt til fange av amerikanske soldater i Irak og Afghanistan.

Barack Obama har kalt waterboarding tortur og sagt at metoden er umoralsk. Samtidig har han besluttet at de som utførte den omstridte teknikken ikke skal tiltales. Men han utelukker ikke at de som utarbeidet Bush-administrasjonens avhørsregler som åpnet for metoden, kan bli rettsforfulgt.

Bushs visepresident Dick Cheney har bedt om å få dokumenter fra CIA som han mener viser at waterboardingen var en suksess.