CIA nedgraderer nazidokumenter

CIA nedgraderte i dag mappene på Adolf Hitler, Josef Mengele, Adolf Eichmann, Klaus Barbie og Kurt Waldheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mappene viser at naziforbrytere ble brukt både av USA og Sovjetunionen etter krigen.

- Disse dokumentene viser at den kalde krigens riktige seierherrer var naziforbryterne som klarte å unnslippe rettsapparatet fordi øst og vest straks etter krigen ble opphengt i tvekampen med hverandre og tapte viljen til å ta nazigjerningsmennene, sa Eli Rosenbaum i det amerikanske Justisdepartementet etter offentliggjøringen av dokumentene.

- De fant til og med noen av forbryterne var nyttige allierte i gjennomføringen av etterretningsoperasjoner under den kalde krigen, sa Rosenbaum under en pressekonferanse i Holocaust-minnemuseet.

Ved siden av Hitler og Mengele, legen som drev grusomme eksperimenter med fanger i Auschwitz, gjelder mappene Gestapo-sjefen Heinrich Müller, Adolf Eichmann, arkitekten bak planene for jødeutryddelsen, Gestapo-sjefen i Lyon, Klaus Barbie, og flere.

Dokumentene gjelder også FNs tidligere generalsekretær og Østerrikes tidligere president Kurt Waldheim.

«Mest sinnssyke forbryter»

Dokumentene inneholder lite nytt om Hitler, bortsett fra en annenhånds overlevering av en privat analyse av Hitlers personlighet, gjort av livlegen Ferdinand Sauerbruch, som i 1937 mente Hitler kunne bli «den mest sinnssyke forbryter verden noen gang har sett.» CIAs forløper OSS fikk informasjonen i 1944.

De øvrige 14 mappene omhandler personer som tjente nazityskland, overlevde krigen og var mistenkte for innblanding i naziforbrytelser og etterretningsoperasjoner. Av disse hadde ni kontakt med Vest-Tysklands etterretning opprettet av general Reinhard Gehlen og satt under den amerikanske hærens kontroll. I 1949 ble kontrollen overtatt av CIA for å samle etterretning om Sovjetunionen.

I USAs tjeneste

- Dette materialet viser at USA beholdt naziforbrytere i sin tjeneste, og det er ingen tvil om det. Det er alltid blitt antydet, men nå kommer belegget, sa Thomas Baer, medlem av en gruppe som har samarbeidet med CIA om å få dokumentene frigitt.

Noen av disse 14 mindre framstående personene forsøkte å bruke sin etterretningserfaring, som de skaffet seg i nazityskland og brukte særlig mot Sovjetunionen, til å skaffe seg innpass hos vestmaktene, skriver historikeren Richard Breitman i en analyse av innholdet i mappene.

Etter det Rosenbaum har funnet ut, kan minst seks av disse personene blitt benyttet av amerikansk etterretning, fire av dem var innblandet i naziforbrytelser, mens fem av dem kan ha vært i Gehlens organisasjon, to av dem skyldig i naziforbrytelser.

...og Sovjets

Seks av dem - inklusive Waldheim - kan ha blitt brukt av sovjetisk etterretning, og fem av dem innblandet i naziforbrytelser. En ting er sikkert, at Waldheim ikke arbeidet for USAs etterretning. Tre kan ha drevet med spionasje for Vest-Tyskland, to for Frankrike og en kan ha drevet med spionasje for Storbritannia, sier Rosenbaum.

Rosenbaum er også med i gruppen som har arbeidet for å få frigitt dokumentene. Han var tidligere nazijeger og medlem av Jødenes verdenskongress. Dokumentene som ble offentliggjort fredag er de siste av 3 millioner sider etterretningsmateriale som CIA har nedgradert etter War Crimes Disclosure Act fra 2000.

Dokumentene avslører også at OSS-mannen Allen Dulles hadde hemmelige forhandlinger i Sveits med tyske tjenestemenn som hadde begått krigsforbrytelser. Disse tjenestemennene brukte siden kontakten med Dulles til å redde skinnet sitt etter krigen. Dulles ble sjef for CIA.

(NTB-Reuters)

NYTTIGE: Flere naziforbrytere var nyttige for både USA og Sovjetunionen etter krigen. Sjefen sjøl, Adolf Hitler, tok livet av seg.