CIA: Norsk kurder produserer kjemiske våpen for al-Qaida

CIA ba president George W. Bush om tillatelse til å bombe den norsk-kurdiske mannens tiholdssted i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 46-årige kurdiske flyktningen Mullah Krekar, bosatt i Norge, er mistenkt for å lede den islamske gruppen Ansar-al-Islam som holder til i Nord-Irak.

NRK Brennpunkt har intervjuet mannen, som er ettersøkt av flere vestlige etterretningsorganisasjoner. Intervjuet med mannen, som er bosatt sammen med sin familie på Grønland i Oslo, sendes kommende tirsdag.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har fattet interesse for Mullah Krekars virksomhet etter at opplysningene om hans tilknytning til den irakiske gruppen ble kjent. Avdelingsdirektør Lisbeth Natland i UDI sier til NRK at direktoratet vil sette alt inn på å få undersøkt disse opplysningene.

Også Politiets Sikkerhetstjeneste ønsker å undersøke virksomheten til Mullah Krekar hvis han kommer tilbake til Norge.

- Det er ingen tvil om at han kan sitte på opplysninger av interesse for oss, sier jourhavende i PST, Tore Risberge, til VG.

Etterretningsrapporter hevder at gruppen Ansar-al-Islam samarbeider med terrornettverket al-Qaida og at den arbeider med å utvikle og produsere kjemiske våpen til Osama bin Ladens organisasjon.

Mullah Krekar, som skal være leder for gruppen, kom til Norge som flyktning i 1991. Han har senere fått familiegjenforening. Også hans bror med familie skal ha fått opphold i Norge. Mullah Krekar selv skal ikke ha vært i Norge siden terrorangrepet i New York 11. september i fjor.

I forrige uke forsøkte CIA og militære myndigheter i USA å overtale USAs president George W. Bush til å gjennomføre et bombeangrep mot gruppens tilholdssted i Nord-Irak. Den amerikanske presidenten sa imidlertid nei til aksjonen fordi han mente det antatte giftgasslaboratoriet ikke var stort nok til å rettferdiggjøre et angrep der amerikanske liv kunne gå tapt.

(NTB)