CIA ødela videobånd med al-Qaida-avhør

Ble brukt omstridte teknikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIA ødela i 2005 minst to videobånd som viser avhørene av al-Qaida-medlemmer. Det ble brukt svært omstridte teknikker under avhørene, skriver avisen New York Times.

CIA har bekreftet av båndene ble ødelagt og hevder det var for å beskytte identiteten til CIA-agentene. Båndene skal dessuten ikke lenger ha hatt noen etterretningsverdi.

Flere tjenestemenn sier imidlertid at den virkelige årsaken var bekymring for at CIA-agenter ville kunne bli rettsforfulgt på grunn av de harde metodene som ble brukt under avhørene.

Hard kritikk

Båndene ble innspilt i 2002 og viser avhør av en rekke personer, blant annet Abu Zubaydah, den første terrormistenkte i CIAs varetekt. Han mistenkes å ha vært svært viktig i arbeidet med å rekruttere folk til al-Qaida.

Da båndene ble ødelagt tre år senere, var det samtidig med at CIA måtte tåle hard kritikk for sitt hemmelige fangeprogram.

Holdt tilbake opplysninger?

At båndene ble ødelagt, har fått flere til å stille spørsmål ved om CIA har holdt tilbake opplysninger i en høring med 11. september-kommisjonen, som i sin tid ble utpekt av president George W. Bush og Kongressen. Da ble CIA bedt om å legge fram avskrifter og annen dokumentasjon fra avhør med fanger i CIAs varetekt.

INNRØMMELSE: CIA-direktør Michael Hayden innrømmer at det ble brukt harde avhørsteknikker på videobåndene. Foto: AFP
INNRØMMELSE: CIA-direktør Michael Hayden innrømmer at det ble brukt harde avhørsteknikker på videobåndene. Foto: AFP Vis mer

CIA-direktør Michael Hayden innrømmer at det ble brukt harde avhørsteknikker på videobåndene, men han fremholder at båndene ble lagt fram for CIA i 2003 og at metodene da ble vurdert som lovlige.

(NTB)