CIA ødela videobånd med al-Qaida-avhør

Ble brukt omstridte teknikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

CIA ødela i 2005 minst to videobånd som viser avhørene av al-Qaida-medlemmer. Det ble brukt svært omstridte teknikker under avhørene, skriver avisen New York Times.

CIA har bekreftet av båndene ble ødelagt og hevder det var for å beskytte identiteten til CIA-agentene. Båndene skal dessuten ikke lenger ha hatt noen etterretningsverdi.

Flere tjenestemenn sier imidlertid at den virkelige årsaken var bekymring for at CIA-agenter ville kunne bli rettsforfulgt på grunn av de harde metodene som ble brukt under avhørene.

Hard kritikk

Båndene ble innspilt i 2002 og viser avhør av en rekke personer, blant annet Abu Zubaydah, den første terrormistenkte i CIAs varetekt. Han mistenkes å ha vært svært viktig i arbeidet med å rekruttere folk til al-Qaida.

Da båndene ble ødelagt tre år senere, var det samtidig med at CIA måtte tåle hard kritikk for sitt hemmelige fangeprogram.

Holdt tilbake opplysninger?

At båndene ble ødelagt, har fått flere til å stille spørsmål ved om CIA har holdt tilbake opplysninger i en høring med 11. september-kommisjonen, som i sin tid ble utpekt av president George W. Bush og Kongressen. Da ble CIA bedt om å legge fram avskrifter og annen dokumentasjon fra avhør med fanger i CIAs varetekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer