LEKKET INFORMASJON: Tidligere CIA-offiser, John Kiriakou, måtte møte i retten mandag etter å ha blitt anklaget for å ha lekket hemmelig informasjon til journalister. Her er han sammen med advokatene Plato Cacheris og John Hundley, utenfor retten i Alexandria, Virginia. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
LEKKET INFORMASJON: Tidligere CIA-offiser, John Kiriakou, måtte møte i retten mandag etter å ha blitt anklaget for å ha lekket hemmelig informasjon til journalister. Her er han sammen med advokatene Plato Cacheris og John Hundley, utenfor retten i Alexandria, Virginia. Foto: AP Photo/Jacquelyn MartinVis mer

CIA-offiser siktet for å ha lekket sensitiv informasjon

Den sjette lekkasjesaken som føres for retten under Obama-administrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere CIA-offiser John Kiriakou ble mandag siktet for å ha lekkket informasjon som kan ha satt andres liv i fare.

Federal Bureau of Investigation (FBI) anklager Kiriakou for å ha avslørt identiteten til en CIA-analytiker som i 2002 deltok i en operasjon som lokaliserte og avhørte Abu Zubaydah, skriver New York Times.

Zubaydah hadde tilknytning til al Qaida, og det var Kiriakou som ledet operasjonen. Kiriakou skal ha lekket sensitiv informasjon om detaljene rundt avhørene til journalister fra blant annet New York Times og ABC News.

Under intervjuet med ABC News i 2007 forteller Kiriakou at CIA har benyttet seg av såkalt waterboarding, eller vanntortur, samtidig som han selv forvsarer bruken av den og mener det var nødvendig for å få frem viktig informasjon.   

Avslørte kollegaer - Sikring av klassifisert informasjon, inkludert identiteten til CIA-offiserer som er involvert i sensitive operasjoner, er kritisk for å holde våre etterretningsoffiserer trygge og beskytte vår nasjonale sikkerhet, sa justisminister Eric H. Holder Jr, i en pressemelding mandag.
Saken føyer seg inn i rekken av flere straffesaker mot nåværende eller tidligere ofentlige tjenestemenn som anklages for å ha lekket sensitiv informasjon til media. Dette er sjette gangen Obama-administrasjonen bringer en slik sak for retten.

Kiriakous sak er også den andre saken i løpet av det siste året hvor en CIA-ansatt anklages for å ha gitt ut klassifisert informasjon. I 2011 ble Jeffery Sterling anklaget for å ha lekket informasjon som ble brukt av James Risen i boka «State of War» i 2006.

I en pressemelding advarte CIA-sjefen David H. Petraeus ansatte mot å lekke informasjon til pressen og sa at han støttet etterforskningen av både Sterling og Kiriakou fullt ut.

Obama-administrasjonens kampanje mot lekkasjene har skapt reaksjoner hos liberale grupper som støtter varslerne og mener kampanjen svekker ytrings- og pressefriheten.

FORTALTE OM TORTUR: John Kiriakou fortalte om den omstridte torturmetoden waterboarding i en tv-intervju med ABC News i 2007. Foto: AP Photo/ABC News
FORTALTE OM TORTUR: John Kiriakou fortalte om den omstridte torturmetoden waterboarding i en tv-intervju med ABC News i 2007. Foto: AP Photo/ABC News Vis mer