- CIA og amerikanske soldater i Nord-Irak

Flere amerikanske soldater og etterretningsagenter har ifølge en libanesisk avis blitt sendt til Nord-Irak for å iverksette en plan for å fjerne president Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen As-Safir har nære forbindelser med ledelsen i Syria, og publiserer historien på sin første side med dateline London. Avisen siterer «velinformerte diplomatiske kilder», som hevder at Washington «har satt i gang en etterretnings- og militæroperasjon i Irak».

CIA-sjef George Tenet skal ha besøkt det nordlige Irak under sitt siste besøk i regionen. Tenet skal selv ha gitt ordre til å iverksette planen med USAs president George W. Bush' velsignelse, hevder avisens kilde. Den nordlige delen av landet kontrolleres av kurdiske opprørsgrupper.

Avisen skriver også at Jordans kong Abdullah har gitt ordre om å stille to militære flyplasser i landet til USAs disposisjon. USA skal først ha henvendt seg til Saudi-Arabia, men ble nektet å bru ke baser der i operasjoner mot Irak.

Ifølge avisen har rundt 2.000 amerikanske soldater allerede blitt sendt til Jordan. Avisen skriver også at USA forsøker å stille på beina en antisaddam-allianse med den afghanske Nordalliansen som modell. Dette har visstnok så langt vært veldig vanskelig å få til.

(NTB)