Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA presset EU til å holde tett om torturflyene

Til gjengjeld fikk Tyskland adgang til tysk al-Qaida-fange i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er den britiske avisen The Guardian som i dag skriver at CIA forsøkte å få Tyskland til å stilne EU-protestene mot de såkalte torturflyene.

Ifølge en hemmeligstemplet etteretningsrapport avisen har fått tilgang på, lot CIA Tyskland få adgang til en tysk al-Qaida-mistenkt som satt i marokkansk fengsel.

Som gjenytelse måtte tyskerne love å dempe presset fra EU mot det nordafrikanske landet. I CIA-rapporten omtales Marokko som en «verdifull partner i kampen mot terrorisme».

Utstrakt CIA-aktivitet

Det var i november i fjor at anklagene om at CIA avhørte fanger i hemmelige fengsler i Europa, og at de transporterte dem ut av Europa til land der de lettere kan praktisere tortur, for alvor kom frem i lyset.

Den sveitsiske senatoren Dick Marty etterforsket saken på oppdrag fra Europarådet. I januar kom den foreløpige rapporten. Hans konklusjon var klar: CIA var skyldig i kidnapping og tortur av terrormistenkte fanger i Europa.

Senere kom Amnesty International med sin rapport. Også den bekreftet CIAs utstrakte aktivitet utenfor USAs grenser.

Ifølge menneskerettighets-organisasjonen opprettet CIA fantasifulle dekkselskaper som leide eller eide private fly. En kartlegging viste at disse flyene hadde flydd på kryss og tvers av verden, og vært både i Afghanistan, på Guantanamo Bay, i Egypt, Jordan og Yemen.

STILNET KRITIKKEN: CIA prøvde å presse Tyskland og EU fra å protestere mot Marokko som USA anså som en viktig alliert i kampen mot terror. I bytte skulle Tyskland få tilgang på en tysk al-Qaida-mistenkt fengslet i Marokko. Dette bildet av en Boeing 737 med registreringsnummer N313P ble spesifikt nevnt i Dick Martys rapport om CIAs fangetransport og torturfengsler. Foto: AP/Scanpix
STILNET KRITIKKEN: CIA prøvde å presse Tyskland og EU fra å protestere mot Marokko som USA anså som en viktig alliert i kampen mot terror. I bytte skulle Tyskland få tilgang på en tysk al-Qaida-mistenkt fengslet i Marokko. Dette bildet av en Boeing 737 med registreringsnummer N313P ble spesifikt nevnt i Dick Martys rapport om CIAs fangetransport og torturfengsler. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Den terrormistenkte tyskeren, som CIA brukte som pressmiddel, ble arrestert i Marokko i 2002, mistenkt for å være en av dem som stod bak 9/11-angrepet.

Innholdet i etteretningsrapporten som The Guardian presenterer i dag viser at den terrormistenkte ble flydd fra Marokko til Syria, og at utsendinger fra Berlin faktisk dro og møtte den terrormistenkte landsmannen.

Også Syria med krav

Betingelsen fra Syria var at anklager om at syriske etterretningsagenter truet syriske dissidenter i Tyskland ble droppet.

Det ble også resultatet, men tyske myndigheter har nektet for at den politiske kursendringen skal ha hatt noen forbindelse med terrorfangen.

Etter at CIA kom med tilbudet til Tyskland, var det flere EU-land som la seg på den samme politiske linjen og dempet kritikken mot menneskerettighets-prakssen i land hvor terromistenkte holdes.

Også de høyrøstede protestene mot fangeflyvningene er uteblitt, delvis på grunn av avsløringene om at denne aktiviteten skjedde i full overensstemmelse med de europeiske landenes myndigheter.

<B>ETTERFORSKNINGSRAPPORT: </B> Dick Marty etterforsket CIAs aktivitet på oppdrag fra Europarådet.