RYSTER KONGRESSEN: Senator Dianne Feinstein går til angrep på CIA etter at pc-er tilhørende en gruppe i Senatets etterretningskomité som gransker CIA, skal ha blitt utsatt for datatyveri av nettopp etterretningstjenesten. Arkivfoto: AFP / NTB SCANPIX
RYSTER KONGRESSEN: Senator Dianne Feinstein går til angrep på CIA etter at pc-er tilhørende en gruppe i Senatets etterretningskomité som gransker CIA, skal ha blitt utsatt for datatyveri av nettopp etterretningstjenesten. Arkivfoto: AFP / NTB SCANPIXVis mer

- CIA ransaket politikernes pc-er mens de gransket CIA

Ledende senator mener det kan dreie seg om grunnlovsstridige handlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterretnings- tjenesten CIA har i hemmelighet tatt seg inn på pc-er som kun skulle brukes av Senatets etterretningskomité, for så å fjerne dokumenter som var en del av en granskning av CIAs avhørsmetoder.

Det opplyser lederen av etterretningskomiteen, senator Dianne Feinstein, til amerikanske medier i ettermiddag. Dermed bekrefter hun ryktene som først ble kjent i forrige uke.

- Handlingene kan ha undergravd det konstitusjonelle rammeverket for Kongressens arbeid, sier Feinstein ifølge Washington Post.

Hennes offentlige anklager er en kraftig tilspissing av en mangeårig konflikt rundt Kongressens oppsyn med etterretningstjenestene, særlig knyttet til oppfølging av de torturlignende metodene CIA brukte i avhør av terrormistenkte fram til minst 2009.

Fikk avhørsdokumenter De aktuelle datamaskinene befant seg i en adskilt bygning ved CIAs hovedkvarter i Langley og var satt opp for utelukkende å brukes av granskerne, som ikke kunne jobbe med det topphemmelige materialet utenfor området.

Den hemmelige slettingen på granskernes pcer skal ha skjedd i forbindelse med at de hadde fått tak i et utkast av CIAs interne evaluering av svært kontroversielle regler for avhørsmetoder. Ifølge komitélederen er det uklart om akkurat disse dokumentene kan ha stammet fra varslere internt i CIA, og om granskerne i så fall fikk tilgang bak ryggen på CIA-ledelsen.

Tidligere har kilder uttalt anonymt at «ransakingen» skjedde nettopp for å finne ut hvordan etterretningskomiteens stab hadde fått tilgang evalueringsutkastet.

Først seinere skal granskerne ha fått vite at dokumentene var fjernet. Feinstein har bedt CIA om en beklagelse og at etterretningstjenesten innrømmer at de har gjort noe galt, uten å få svar.

CIA nektet Ifølge senatoren er en intern CIA-granskning av de oppsiktsvekkende påstandene nå overført til justisdepartementet med tanke på mulig straffeforfølgning.

Feinstein anklager i dag CIA direkte for å forbrutt seg mot det fjerde grunnlovstillegget (som omhandler uhjemlet ransaking og beslag), flere føderale lover og en presidentordre som forbyr CIA å gjennomføre innenriks ransaking og overvåkning.

- Jeg tar ikke lett på dette, sier Feinstein.

Da opptakten til granskningen ble omtalt for en uke siden, ble antydningene tilbakevist av CIA-toppene.

- Jeg er svært skuffet over at enkelte medlemmer i Senatet har bestemt seg for å komme med løse beskyldninger om CIA som på ingen måte er underbygget av fakta, sa CIA-direktør John O. Brennan til Washington Post.

CIA har så langt nektet å kommentere Feinsteins direkte anklager.