LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB scanpix
LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB scanpixVis mer

Nord-Korea

CIA-rapport: Sier nei til atomnedrustning – ja til burgerkjede

Nord-Korea har andre imøtegåelser de er villige til å gi enn å gi slipp på atomvåpnene, ifølge CIA-rapport.

Ifølge en ny CIA-rapport har ikke Nord-Korea til hensikt å gi opp sine atomvåpen. Det forteller tre amerikanske tjenestemenn i CIA til NBC News, som alle tre har lest rapporten.

Amerikanske og nordkoreanske tjenestemenn er i disse dager i Singapore for å forberede seg til toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Planen var at landenes ledere, Donald Trump og Kim Jong-un, skulle møtes i Singapore 12. juni i år. Trump avlyste møtet, men dagen etterpå ble det klart at de skulle møtes likevel.

Natt til onsdag fortalte pressesekretær Sarah Sanders at Trump er klar til å møte Kim Jong-un 12. juni. Det er derfor knyttet spenning til om de to faktisk kommer til å møtes, eller om det kommer nok en avlysning.

En av årsakene er USA og Nord-Koreas uenigheter rundt sakens kjerne: atomnedrustning.

«Alle» vet det

Selv om det nå ligger an til at toppmøtet kan bli gjennomført, er det uklart om partene reelt sett er kommet nærmere hverandre.

President Trump har uttalt at han krever umiddelbar nordkoreansk atomnedrustning, noe Kim Jong-un ikke har vært enig i. Sistnevnte skal ha sett for seg en mer gravis prosess i retning atomnedrustning som kan gå over lengre tid.

– Alle vet at de ikke kommer til å gi opp atomvåpnene, sier en amerikansk tjenestemann i CIA til NBC News.

Rapporten som TV-kanalen viser til ble utsendt bare dager før Trump kansellerte møtet med Nord-Korea.

TALTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte i dag slutt på Koreakrigen. Krigshandlingene ble avsluttet i 1953, men det har aldri blitt erklært formelt fred - inntil nå. Video: CNN Vis mer

Rapporten setter tvil til Trumps krav, nemlig at Nord-Korea skal kvitte seg med samtlige atomvåpen. Den mener at USA heller burde komme med realistiske forslag overfor Nord-Korea, som begge land kan godta.

Hamburger-sjappe

I rapporten som NBC News har fått gjenfortalt av tre CIA-kilder, lister den opp angivelig andre imøtegåelser Nord-Korea er villig til å gi. Et av dem er å åpne en vestlig hamburgerkjede i Pyongyang.

NBC News skriver at det er et tegn på godvilje fra Nord-Koreas side.

GI GASS: Da den nordkoreanske lederen Kim Jong-un skulle forlate det helt spesielle toppmøtet i Sør-Korea fredag 27. april, var det med en eskorte som har tatt verden med storm. Video: CNN Vis mer

Rapporten spesifiserer ikke hva slags burger-kjede det er snakk om, men TV-kanalen skriver at det viser at landet ønsker vestlige investeringer velkomne.

Trump sa for øvrig under valgkampen at ønsket å møte Kim Jong-un «over en burger».

På besøk

Tirsdag kveld bekreftet Det hvite hus at den nordkoreanske generalen og partitoppen Kim Yong-chol skal møte den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo.senere denne uka.

Kim Yong-chol er kommet til Kina og reiser onsdag videre til New York, forteller kilder i diplomatiet til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Kim ser dermed ut til å bli den øverste representanten for nordkoreanske myndigheter som besøker USA siden 2000. Den gang hadde visemarskalk Jo Myong-rok samtaler med president Bill Clinton.