CIA-sjef dømt i Italia arrestert i Panama

En tidligere CIA-sjef, som i Italia er dømt til ni års fengsel for ulovlig bortføring under «krigen mot terrorismen», er nå arrestert i Panama. Italia vil ha ham utlevert.

  «Rettferd for Abu Omar!» krevde demonstrantene utenfor domstolen i Milano. Der fle 22 agenter fra CIA dømt til fra sju til ni års fengsel for å ulovlig ha arrestert Abu Omar og fraktet ham til Egypt. Foto: AP / Scanpix / Luca Bruno
«Rettferd for Abu Omar!» krevde demonstrantene utenfor domstolen i Milano. Der fle 22 agenter fra CIA dømt til fra sju til ni års fengsel for å ulovlig ha arrestert Abu Omar og fraktet ham til Egypt. Foto: AP / Scanpix / Luca BrunoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seldon Lady var CIA-sjef i Lombardia, nord i Italia, da den egyptiske mullaen Osama Mustafa Naser, kjent som «Abu Omar», ble arrestert på gata i Milano 17. februar 2003. Han ble sendt til Egypt med et av de hemmelige flyene som USA brukte til å frakte ulovlig arresterte under den såkalte «krigen mot terror» under president George W. Bush. I fire år satt han isolert i Egypt og ble grovt torturert til han ble satt fri uten noen tiltale.

Dømt
Italienske etterforskningsdommere fant etterhvert en masse spor etter de som hadde bortført Abu Omar. I 2007 ble 26 statsborgere fra USA og sju italienere stilt for retten. I november 2009 falt dommen, som ble stadfestet av en ankedomstol året etter og av Kassasjonsretten i fjor. 22 CIA-agenter, som alle hadde flyktet fra Italia, ble dømt til fra sju til ni års fengsel. Seldon Lady ble av domstolen utpekt som lederen og fikk den strengeste straffen.

Historien vakte stor oppsikt, særlig i Europa. Det var den første av de ulovlige arrestasjonene på europeisk jord. USA brukte europeiske flyplasser til de hemmelige flyene og hadde hemmelige fengsler på europeisk jord. De ulovlig arresterte ble fraktet til land hvor det var mulig å arrestere dem. Seldon Lady ble ansett som en nøkkelperson i denne operasjonen. Det endte med en kraftig oppvask i EU og i Europarådet, som ennå ikke er helt ferdig.

Utlevering
I Panama sier myndighetene minst mulig om arrestasjonen. Men myndighetene i Costa Rica sier at den 59 år gamle Seldon Lady onsdag morgen forsøkte å komme inn i landet. Men han ble avvist fordi han er etterlyst gjennom Interpol og sendt tilbake til Panama.

Italias justisminister, Anna Maria Cancellieri, ba onsdag Panama om å arrestere ham. Italia har nå to måneder på seg til å be om å få ham utlevert. Men de to landene har ingen utleveringsavtale.

Nyrene ødelagt
Da Abu Omar ble løslatt i 2007 fikk han ordre om å være taus. Men han fortalte hva han hadde gjennomlevd. I et intervju med den spanske avisa El País like etter løslatelsen sa han: «Jeg er død av skrekk.» «Jeg kan så vidt gå.» «De knuste nyrene.»

I Italia forsøkte Seldon Lady først å påberope seg diplomatisk immunitet, men det ble avvist. Da politiet gjennomførte husundersøkelse i hans hjem i Nord-Italia hadde både han og kona flyktet. Myndighetene i Italia tror han har levd i skjul de siste åtte åra vekselvis i Honduras og USA.

TORTURERT: Osama Hassan Mustafa Nasr, kjernt som Abu Omar, som ble ulovlig arrestert på gata i Milano og sendt til Egypt for å tortureres. Foto: AP / Scanpix / Amr Nabil
TORTURERT: Osama Hassan Mustafa Nasr, kjernt som Abu Omar, som ble ulovlig arrestert på gata i Milano og sendt til Egypt for å tortureres. Foto: AP / Scanpix / Amr Nabil Vis mer