Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA-sjefen hevder torturavhør ledet dem til bin Laden. Sjefsgranskeren sier han lyver

Innrømmer «avskyelige metoder».

CIA-SJEF: John Brennan slo tilbake. Foto: AFP / JIM WATSON / NTB scanpix
CIA-SJEF: John Brennan slo tilbake. Foto: AFP / JIM WATSON / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kritikken har naturlig nok haglet mot CIA etter senatsrapporten som dokumenterte omfattende tortur i forbindelse med avhør i perioden 2002 til 2009.

CIA-sjef John Brennan slo i kveld norsk tid tilbake i en TV-sendt tale. Han innrømmet at «noen tjenestemenn brukte avskyelige metoder» under avhør av terrormistenkte etter 11. september, men hevdet hardnakket at det ikke stemmer at informasjonen som kom fra avhørene ikke var nyttig for etterretningstjenesten.

- De gjorde det de ble bedt om å gjøre i nasjonens tjeneste, sa Brennan om tjenestemennene som gjennomførte torturavhørene.

Bin Laden-strid President Barack Obama la ned forbud mot de brutale teknikkene i 2009. CIA-sjefen sier de har «innført reformer for å sikre at feil ikke blir begått igjen».

I rapporten, som ble lagt fram av den demokratiske senator Dianne Feinstein, slås det blant annet fast at de brutale avhørsmetodene ikke ga CIA noen opplysninger som avverget snarlige snarlige terrorangrep, og at de heller ikke fikk informasjon som de ikke kunne fått på annet vis. Samtidig løy flere av de mistenkte, for å få slutt på torturen.

Brennan slo i kveld tilbake mot dette, og sa blant annet informasjon skaffet med de brutale avhørsteknikkene hjalp dem med å finne og drepe Osama bin Laden.

Det er stikk i strid med konklusjonene i rapporten. Og senator Feinstein kommenterte TV-talen fortløpende på Twitter.

FOTNOTE: Opplysningene som satte CIA på sporet av personene som ledet dem til bin Laden kom før de startet med torturavhørene.
FOTNOTE: Opplysningene som satte CIA på sporet av personene som ledet dem til bin Laden kom før de startet med torturavhørene. Vis mer

- Våre undersøkelser viser helt klart at det ikke stemmer, skriver hun, og ber folk lese side 378 i rapporten.

På side 378 starter en lengre fotnote som fortsetter over flere sider, hvor granskerne har tatt for seg forskjellen mellom hva ulike CIA-sjefer har sagt om aksjonen, og hva organisasjonens egne interne undersøkelser har avdekket. Konklusjonen er at opplysningene om personene som stod bin Laden nær, som til slutt ledet dem til ham, kom fra personer som var avhørt før CIA startet med torturmetodene i 2002.

- I overkant CIA-sjefen startet talen i dag med å snakke om terrorangrepet mot New York 11. september 2001, og at det var en vanskelig tid for USA i perioden etterpå.

- Det var ingen enkle svar. Og uansett hvordan man ser på avhørsmetodene, gjorde vi mye riktig som sørget for at landet forble sterkt og sikkert, sa han.

Avhørsmetodene ble utviklet av de to psykologene James Mitchell og Bruce Jessen, som tidligere blant annet hadde jobbet med å forsøke å forberede piloter i det amerikanske luftforsvaret slik at de ikke skulle knekke under tortur hvis de ble tatt til fange.

De jobbet som innleide konsulenter, og selskapet deres fikk over en halv milliard kroner for å bistå CIA med utformingen og gjennomføringen av programmet.

CIA-sjef Brennan sier de hadde lite avhørskompetanse i organisasjonen, og at de var dårlig forberedt på å avhøre mistenkte terrorister.

Lik Dagbladet på Facebook

Flere profilerte republikanere, med et unntak for John McCain, har kritisert at rapporten ble offentliggjort. Brennan sa på spørsmål fra pressen at han opplevde offentliggjøringen som litt i overkant mye åpenhet.

Nektet søvn Blant metodene som nå er forbudt var simulert drukning, kalt vanntortur eller waterboarding.

En annen metode var å nekte fangene søvn, noen opp til 180 timer, ifølge BBC.

En fange døde av nedkjøling etter å ha vært lenket nesten naken til et betonggulv. Ingen ble straffet etter dødsfallet. Mannen som var ansvarlig for avhørene fikk noen uker etterpå 2500 dollar i bonus for godt utført arbeid.

Enkelte fanger fikk mat og vann gjennom endetarmen.