CIA-sjefen hevder torturavhør ledet dem til bin Laden. Sjefsgranskeren sier han lyver

Innrømmer «avskyelige metoder».

CIA-SJEF: John Brennan slo tilbake. Foto: AFP / JIM WATSON / NTB scanpix
CIA-SJEF: John Brennan slo tilbake. Foto: AFP / JIM WATSON / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kritikken har naturlig nok haglet mot CIA etter senatsrapporten som dokumenterte omfattende tortur i forbindelse med avhør i perioden 2002 til 2009.

CIA-sjef John Brennan slo i kveld norsk tid tilbake i en TV-sendt tale. Han innrømmet at «noen tjenestemenn brukte avskyelige metoder» under avhør av terrormistenkte etter 11. september, men hevdet hardnakket at det ikke stemmer at informasjonen som kom fra avhørene ikke var nyttig for etterretningstjenesten.

- De gjorde det de ble bedt om å gjøre i nasjonens tjeneste, sa Brennan om tjenestemennene som gjennomførte torturavhørene.

Bin Laden-strid President Barack Obama la ned forbud mot de brutale teknikkene i 2009. CIA-sjefen sier de har «innført reformer for å sikre at feil ikke blir begått igjen».

I rapporten, som ble lagt fram av den demokratiske senator Dianne Feinstein, slås det blant annet fast at de brutale avhørsmetodene ikke ga CIA noen opplysninger som avverget snarlige snarlige terrorangrep, og at de heller ikke fikk informasjon som de ikke kunne fått på annet vis. Samtidig løy flere av de mistenkte, for å få slutt på torturen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer