CIA-sjefen måtte gå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George Tenet var sjef for Central Intelligence Agency i sju år. Han overlevde Bill Clintons avgang og gjorde seg uunnværlig for George W. Bush etter terrorangrepene den 11. september 2001. Før helga gikk han av for å tilbringe mer tid sammen med sin familie, som det heter på dette nivået. Til avskjed forsikret presidenten at Tenet hadde gjort «en fremragende jobb». Bush brukte det samme uttrykket om sin forsvarsminister Donald Rumsfeld etter at de to sammen hadde sett gjennom bilder av amerikanske soldaters tortur av fanger i Abu Ghraib-fengselet.

Tenets avgang kommer på det verst tenkelige tidspunkt for presidenten, som har problemer i meningsmålingene ved innledningen av valgkampen foran høstens valg. I ukene som kommer vil spionorganisasjonen bli gjennomrystet av tre rapporter som alle retter knusende kritikk mot CIA, som undervurderte forvarslene om terrorangrepene i 2001, og overvurderte truslene fra Irak. Tenet selv hevdet ifølge journalisten Bob Woodward at det var hevet over enhver tvil at Saddam Hussein både produserte og disponerte masseødeleggelsesvåpen.

USA bruker enorme summer på sivil og militær etterretning. Likevel har både CIA og de andre etterretningsorganisasjonene gjort fatale bommerter opp gjennom historien og levert feilaktige trusselvurderinger. CIAs innsats i Vietnam var en sammenhengende katastrofe. Kuppet mot Mossadeq i Iran bidro vesentlig til framveksten av Khomeinis prestestyre og radikaliseringen av islam i Midtøsten. Kuppet mot Salvador Allende i Chile banet vei for et terrorregime med tusenvis av liv på samvittigheten. For bare å nevne noe. I rettferdighetens navn skal det noteres at CIAs triumfer nødvendigvis vil være mindre kjent enn byråets skandaler. Og det finnes mange amerikanere som i fullt alvor mener at diktatoren Pinochet reddet Chile fra å bli et kommunistisk bruhode i Latin-Amerika.

George Tenet vil nå slutte seg til en lang rekke forgjengere som har forlatt kontorene i Langley for å redusere virkningene av skandalene i spionbyrået. Han burde fått følge av flere av presidentens rådgivere med enda større ansvar for den sittende amerikanske regjeringens fiaskoer.