TREKKER SEG:David Petraeus trekker seg som sjef for CIA. Foto: EPA/Scanpix.
TREKKER SEG:David Petraeus trekker seg som sjef for CIA. Foto: EPA/Scanpix.Vis mer

CIA-sjefen trekker seg

David Petraeus går av etter utroskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIA direktør David Petraeus har sluttet i sin stilling, ifølge en talsmann for president Barack Obama.

Ledet to kriger
Han har ledet USA i krig både mot Irak og Afghanistan, og det var ventet at han skulle fortsette i sin stilling som CIA-sjef inn i Barack Obamas andre periode som president.

Han sa opp jobben sin fredag og skrev et brev til president Barack Obama for å forklare bakgrunnen for sin avgang.

Her er brevet fre CIA-direktøren:
«I går ettermiddag dro jeg til Det hvite hus og ba presidenten om tillatelse til å gå av som direktør for CIA på grunn av private årsaker. Etter å ha vært gift i 37 år, utviste jeg ekstremt dårlig dømmekraft ved å innlede et utenomekteskapelig forhold. Slik oppførsel er uakseptabel, både som ektemann og som toppleder for en organisasjon som dette.

I ettermiddag har presidenten med storsinn akseptert min avskjed. Nå som jeg forlater Langley (CIA-hovedkvarteret), vil jeg at dere skal vite at det har vært en ære og et privilegie å jobbe med dere, tjenestemenn i vårt lands hemmelige tjeneste. En arbeidsplass som er ekstraoridinær på alle måter.

Dere har gjort fremragende arbeid gjennom utallige vitale oppdrag i min tid som direktør, og jeg er dypt takknemlig for dette.

Teddy Roosvelt sa en gang at den største gaven i livet er muligheten til å arbeide hardt med noe som er verd å arbeide for. Jeg vil alltid verdsette muligheten til å gjøre dette med dere, og vil alltid angre på omstendighetene som gjorde slutt på det.

Takk for deres fremragende tjeneste for landet, og lykke til videre med de viktige utfordringene landet og etterretningstjenesten står overfor i fremtiden.
Med beundring og takknemlighet»

David H. Petraeus

Hylles av Obama
President Obama sier i en pressemelding at Petraeus har vært en av de mest fremragende lederne i sin generasjon. Før Petraeus ble utnevnt til CIA-sjef var han en av USAs mest profilerte offiserer og generaler.

- David Petraeus har tjent USA på en fremragende måte i flere tiår. Han er en av vår generasjons fremste generaler, og har bistått vårt forsvar i tilpasse seg nye utfordringer og har ledet våre menn og kvinner i uniform i Afghanistan og Irak, hvor han hjalp oss føre disse krigene mot en ansvarlig slutt, skriver Obama.

- David Petraeus har gjort vårt land både tryggere og sterkere, sier Obama.

- Mine tanker og mine bønner går til David og Holly Petraeus, som har bidratt så mye for å hjelpe andre militærfamilier gjennom hennes eget arbeid, sier Obama. 

David Howell Petraeus ble født 7. november 1952 og var en av USAs mest profilerte generaler før han ble utnevnt som CIA-sjef 6. september 2011.

Hans karriere i US-Army strekker seg gjennom 37 år. Hans siste post som fire stjernes general og sjef for den internasjonale ISAF-styrken i Afghanistan samt sjef for alle amerikanske styrker i Afghanistan. Han har også vært sjef for den amerikanske forsvarskommandoen CENTCOM og koalisjonsstyrkene i Irak.

Petraeus giftet seg i 1974 med Holly Knowlton, datter av general William A. Knowlton som på det tidspunktet var sjef for det amerikanske offisersakkademiet West Point. Sammen har de en datter og en sønn. Sistnevnte har selv tjenestegjort i Afghanistan.

Nestleder Michael Morell rykker nå opp som ny CIA-sjef inntil videre.
CIA har ikke villet kommentere avgangen.